Havi 6 milliós jövedelem, három hónap szabadság – és senki nem akarja ezt az állást

Dr. Alan Kenny el van keseredve. Szívesen menne nyugdíjba, élvezné felhalmozott tőkéjét, vagy legalább adná át a munkája felét másnak – de fél éve nem talál senkit, akinek kellene a praxisa. Dr. Kenny háziorvos Új-Zélandon.

Pedig amit Dr. Kenny kínálni tudna, igazán nem megvetendő – az éves jövedelme eléri a 400 ezer új-zélandi dollárt,  ami több, mint 74 millió forint. (Így kb. érthető, miért találja jó ötletnek, hogy 61 évesen nyugdíjba menjen.) A munkaügyi szabályok  elég szigorúak, így hétvégén, éjszaka biztosan nem kell dolgozni – arra ott van az ügyelet. Elvben járna kb három hónapnyi szabadság is – persze Dr. Kenny már évek óta nem tudja kivenni, mert helyettest sem talál.  Mindezt a világ egyik legszebb, legbékésebb helyén, az Északi Sziget egy kisvárosában, ahonnét alig pár kilométerre a világhíres Rotorua, és nincsenek messze a  sziget legszebb strandjai sem. Ráadásul Toikoroa (új-zélandi mértékben) olcsó hely, így ennyi pénzből – ahogy a New Zealand Herald kiszámolta – , akár két házat is vehet, és ha jólesik, hetente mehet le helikopterrel a strandra.

De  Dr. Kenny már fél éve totálisan hiába keres embert a helyére – olyannyira, hogy már csak a sajtó segítségében bízik. Mert Új-Zélandon kevés az orvos, az orvosi munka ugyanis – tessék odafigyelni – fárasztó, felelősségteljes és időrabló. Jól keresni meg  bármi mással is lehet. Egyetem a fővárosban van, aki ott végzett, az nem akar elmenni valami isten háta mögötti kisvárosba, akkor se, ha irdatlan pénzt ígérnek neki (mert azért ez a 400 ezer dollár ott is jó pénznek számít.) 150 -200 ezret ugyanis bárhol megkeres az országban, és Tokoruában nem olyan gyors az internet, meg nincsenek olyan jó iskolák, mint a nagyvárosokban. Így egyre nagyobb a nyomás a kormányon, hogy engedjen be az országba több külföldi orvost.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez