11 millióért építettek budit, nem használták, lebontották

A mellékhelység persze nem akármilyen volt, hanem igen elegáns, sőt királyi. És igazán senki nem tehet róla, hogy nem használták. Őrbódé lesz belőle.

Thaiföld és Kambodzsa között nem volt mindig baráti a viszony. Nem is olyan rég még kis híján háborúra keltek a két ország határán levő Preah Vihear templom tulajdonjoga miatt.  Most azonban enyhül a két ország közti feszültség, amit jól mutat, hogy immár magas szintű látogatásokra is sor kerül.  A legprominensebb vendég Kambodzsában a thai királyi hercegnő, Maha Chakri Siridhom volt, aki a főváros mellett ellátogatott a festői Yeak Lom tóhoz is.

A tó gyönyörű, a turisztikai infrastruktúra azonban nem felel meg a királyi igényeknek. Így a vizit előtt gyorsan felhúztak egy minden királyi igényt kielégítő mellékhelyiséget a kilátó mellé, szerény 40 ezer dollárból (kb 11 millió forint). Az építkezés költségét a thai állam állta.  A hercegnő meg is érkezett, elbeszélgetett a helyiekkel, érdeklődve körbejárt a kilátónál, sokat fényképezett, majd visszaült a kocsijába, és továbbhajtatott. Nem volt semmiféle dolga a mellékhelyiségben.

Vne Chark, a helyi polgármester megerősítette az AFP-nek, hogy nagyon elegáns, valódi királyi vécé volt, amit építettek, olyan, “amilyet ő még életében nem látott”. Éppen ezért bontották le, ahogy a tartományi vezető mondta, ez csak királyoknak, nem közembereknek való mellékhelység volt.  A falakat azért megtartják – a kilátó őreinek lesz ott az épülete.

A hercegnő egyébként azért ment a térségbe, hogy megnyisson egy egészségügyi központot, amelyet a thai királyi alapítvány finanszírozott.

A vécé-ügyről a thai sajtó nem számolt be – ott egy ilyen történet felségsértésnek számítana, amit akár 15 év börtönnel is büntethetnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez