Szigorú biztonsági intézkedések Thaiföldön

Prajuth Csan-ocsa, a thaiföldi katonai junta vezetője fokozott biztonsági készültséget rendelt el Bangkokban, miután a hétvégén két bomba robbant a városban.

Thaiföldön tavaly május óta szükségállapot van. Ezt több hónapos tüntetéssorozat előzte meg, melyben majdnem 30 ember meghalt. A miniszterelnököt, Jinglak Sinavatrát letartóztatták korrupció vádjával, és a katonaság vette át a hatalmat. A leváltott kormányfőt január végén 5 évre eltiltották a politikai szerepvállalástól. Az ügyben büntetőjogi eljárás is indul ellene, melynek eredményeként börtönbüntetést is kaphat.

A fokozott biztonsági intézkedések kiváltó oka két robbantás, melyet a hétvégén hajtottak végre egy forgalmas luxus- bevásárlóközpontnál. A merénylet összefüggésben lehet Sinavatra ügyével, bár eddig senki nem vállalta érte a felelősséget. A biztonsági kamerákon látszik, hogy két férfi helyezte el a bombákat, de azonosítani nem tudták őket. A helyszín mindenesetre szimbolikus jelentőségű lehet Jinglak Sinavatra, és testvére Takszin támogatói szempontjából: 2010-ben a katonaság innen nem messze vert le egy általuk szervezett tüntetést.

A detonációban ketten sérültek meg. Az átmeneti kormányt vezető Csan-ocsa tábornok szerint ez jól mutatja, hogy a szükségállapotra továbbra is szükség van. Úgy gondolja „még mindig vannak, akik meg akarják bontani az ország békéjét, ezért meg kell találni a módját, hogy az ilyen emberek elnyerjék méltó büntetésüket.”

2014 májusa óta nem volt hasonló eset, ezért korai lenne kijelenteni, hogy bármilyen ellenállás aktivizálódna a karhatalom ellen. Mindenesetre a zavargások kiújulása rossz hatással lenne az ország gazdaságára, melynek 10%-át a turizmus teszi ki.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez