Bombarobbanások a szálloda mellett – nincs külföldi áldozat

Két bomba robbant egy szálloda közelében Thaiföld déli részén, melyet kevésbé látogatnak a turisták. Egy hazai polgár meghalt és több mint harmincan megsebesültek. A helyi rendőrség szerint nincs külföldi áldozata a merényletnek, melyet Pattani tartomány fővárosában követtek el.

Thaiföld déli részén sok muzulmán él, akik autonómiát akarnak a buddhista országban. Ezen a területen rendszeresek a merényletek és más terrorakciók. Ezek eddig a rendőrséget és a katonaságot vették célba. Merényletek voltak a buddhista vallási központok ellen is.

A turizmust eddig megkímélték. Ha kiderül, hogy az iszlamista szervezetek követték el a mostani merényletet, akkor ez azt jelenti: változtatnak a taktikán. Immár a turizmust támadják, amely 10%-át adja Thaiföld GDP-jének, vagyis ez a legfontosabb gazdasági ágazat.

Két hete merényletek voltak Phuket és más népszerű turista központok ellen. Négy ember meghalt, sokan megsebesültek. A tettesek nem vállaltak akkor sem felelősséget az akciókért. Ez nem szokásuk az iszlamista terrorszervezeteknek Thaiföldön. Korábban, a polgári kormányzás idején tárgyalások folytak a muzulmán szervezetek és a központi kormány között. A hadsereg azonban 2014 májusában átvette a hatalmat. Azóta a párbeszéd esélye is megszűnt a muzulmán kisebbséggel Thaiföldön, ahol újabb bombamerényletet követtek el.

Fotó: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez