Menhely vagy turistavonzó kínzókamra a thaiföldi tigristemplom?

Az egyik legellentmondásosabb turisztikai látványosság a thaiföldi tigristemplom, melyről rengeteg pletyka terjedt az elmúlt években – írja a travelwireasia.com riportere, aki nemrég ellátogatott a szentélybe. A templomba látogató vendégek a tigrisek szelíd társaságát élvezhetik.

A tigristemplom Kanchanaburiban található, Bangkoktól egy pár órányi távolságra. Igen népszerű buddhista templom, ahol a látogatók előszeretettel készítenek „tigrissel pózolós” képeket. A travelwireasia.com riportere arra volt kíváncsi, mi is zajlik valójában a helyen.

A tigristemplom (más néven a Wat Pha Luang Ta Bua) első tigriskölykét 1999-ben kapta, amit az orvvadászoktól védtek meg. A kölyök hamar elpustultt, de sok új kistigris otthonra talált itt, később már ide születtek a kölykök. Tavaly 122 tigris élt itt. A szentély sok vita tárgyát képezte az elmúlt években. Arról terjengtek pletykák, hogy az állatokat benyugtatózzák, bántalmazzák, sőt az interneten árulják őket.

A belépő izmos 500 thai baht (kb. 4 ezer forint), amivel együtt egy nyilatkozatot is alá kell írnunk, melyben benne van, hogy a templom nem vállal felelősséget, ha esetleg megtép minket egy állat. Ezzel a tudattal léphetünk a tigrisek közé. Nyílt területen fák alatt heverésznek az állatok, megláncolva. A lánc nem az emberek védelmét szolgálja, hiszen mint kiderült: a tigriskanyonnak nevezett területen is rajtuk van, ahol elvileg szabadon mozoghatnának. A riporter szerint lehetséges, hogy be vannak nyugtatózva, hiszen feltűnően keveset mozogtak. A templom munkatársai a kérdésre, hogy miért ilyen nyugodtak azt felelték: „épp most ebédeltek”.

A személyzet  látszólag borzalmasan bánik az állatokkal. Húzzák a tigrisek farkát, vagy bottal keményen odacsapnak, hogy engedelmességre bírják őket, mindezt persze csak azért, hogy a fizető vendégek jó képet készíthessenek. Úgy tűnik, hogy az állatok kizárólag a vendégek cirkuszi bohócai.

Néha egy szerzetes jelenik meg, mellette pórázra kötve egy tigrissel, a vendégek pedig úgy tehetnek, mintha csak kutyát sétáltatnának. Ezért is persze külön kell fizetni.

A templom munkatársai azt mondták, hogy a bevételeket kizárólag természetvédelmi és tenyésztési költségekre fordítják, hogy az állatok valamikor visszatérhessenek a vadonba, természetes élőhelyükre. Kérdés mennyire lehetséges ez, hogyha fogságban, ilyen körülmények között nevelkednek?

A travelwireasia.com riportere szerint az állatok jelenleg csupán mint üzleti kellék vannak jelen a tigristemplomban. Az állatok jóléte másodlagosnak tűnik.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez