Visszaküldhetik a menekülteket Törökországba

A menekültek hajóit ugyan nem fordítják vissza a NATO-hajók, de a kimentett embereket visszaküldhetik Törökországba.

Ankara és szövetségesei megállapodtak abban, hogy a NATO tengeri műveletének keretében megmentett, Törökországból útnak indult menekülteket visszaküldhetik török területre – jelentette ki kedden Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, az Európai Parlament külügyi bizottságának ülésén. Mint mondta, a NATO hajói megkezdték felderítési műveleteiket az Égei-tengeren, és folyamatban van a tengeri misszió részleteinek kidolgozása is.

Február 11-én Ashton Carter amerikai védelmi miniszter a katonai szövetség brüsszeli tanácskozásán bejelentette, hogy Németország, Törökország és Görögország kérésének eleget téve a NATO tengeri műveletet indít a görög és török partok közelében, hogy az embercsempészek elleni fellépéssel elősegítse a menekültválság enyhítését.

A NATO hajóinak kötelességük, hogy segítséget nyújtsanak a bajba jutott járműveknek, a tengeri művelet elsődleges célja azonban nem a migránsok kimentése. Stoltenberg ugyanakkor megerősítette, hogy a katonai szövetség nem fogja visszafordítani a menedékkérőket szállító hajókat.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) kedden közzétett adataiból kiderült, hogy az év eleje óta több mint százezren érkeztek Európába. Közülük 97 325 ember ért partot Görögországban, Olaszországba pedig 7507 migráns érkezett. Átkelés közben 410 ember fulladt a tengerbe, a legtöbben, 321-en az Égei-tengeren, a török és a görög partok között lelték halálukat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez