Berlin semmiképp sem akar újabb menekültáradatot

Németország stratégiai érdeke, hogy jó konstruktív kapcsolatban legyen Törökországgal – jelentette ki Heiko Maas külügyminiszter, aki Ankarában készíti elő Erdogan elnök berlini látogatását.

Korábban a török államfő náci módszerek alkalmazásával vádolta meg Angela Merkel kancellárt, amiért az megakadályozta, hogy az autokrata hajlamú Erdogan Németországban kampányoljon a török kisebbség között. Németországban erőteljesen bírálják Erdogan rendszerét és különösen azt, hogy hét német állampolgárt még mindig börtönben tartanak. Maas külügyminiszter egyik fő feladata éppen a hét német állampolgár kiszabadítása lesz.

A másik az, hogy megakadályozza újabb menekülthullám elindulását Európa felé. Három éve a menekültek többsége Németországba érkezett, ahol ez komoly társadalmi feszültséget váltott ki. Ezt követően Merkel kancellár megállapodott Erdogan elnökkel abban, hogy az nem engedi meg új menekülthullám megindulását. Ezért cserébe az EU évente 3 milliárd eurót fizet Törökországnak. Csaknem négymillió szír menekült él jelenleg Törökországban és a számuk jelentősen megemelkedhet, ha Aszad elnök megindítja offenzíváját Idlib tartományban.

Ezért Heiko Maas külügyminiszter mindenképp arra törekszik, hogy rábeszélje Erdogan elnököt: oldja meg a menekültkérdést Törökországban! Csakhogy a törökök plusz pénzt kérnek, mert jelenleg pénzügyi válságban vannak. Erdogan összeveszett az Egyesült Államokkal is és jelentős részben épp emiatt megkezdődött a török líra mélyrepülése. Németország és az EU hajlandó is lenne pénzt adni Erdogannak, de ennek komoly feltételei vannak. Például enyhíteni kellene az autokrata rendszeren, ki kellene engedni a börtönökből a mondvacsinált ürügyekkel bezárt ellenzékieket és újságírókat.

Kemény alkudozás várható. Egyáltalán nem biztos, hogy Heiko Maas külügyminiszter első törökországi útja látványos sikerrel zárul. Nem is ez a cél, hanem előkészíteni Erdogan németországi látogatását. Akkor tisztázhatják az ellentéteket és kiderülhet: minden nézetkülönbség ellenére Németország és Törökország egymásra van utalva, mert egyikük sem képes megoldani sok fontos problémáját a másik nélkül. És kiderülhet az is, hogy Németország, illetve az Európai Unió mit kaphat a pénzéért Törökországtól?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez