Erdogant meghívták Németországba

Hivatalosan még nem erősítették meg, de a Bild Zeitung úgy értesült: államfői látogatásra hívták meg Törökország elnökét. Németország és Törökország között számtalan ellentét feszül, ugyanakkor Merkel kancellár és Erdogan elnök paktuma egy újabb bevándorlási hullám megakadályozására továbbra is érvényben van.

Az Európai Unió évente 3 milliárd eurót fizet ezért Törökországnak, amelynek jelenlegi helyzetében ugyancsak szüksége van pénzre. A török líra mélyrepülésben és Törökország egy gazdasági katasztrófa közelében, miután Trump elnök szankciókkal fenyegette meg Ankarát. A törökök ugyanis fogságban tartottak egy amerikai tiszteletest, akit azzal vádoltak, hogy részt vett a pancser-puccsban 2016-ban. A tiszteletest az amerikai tiltakozások miatt házi őrizetbe helyezték, de Trump a szabadon bocsátását követeli Törökországtól.

Németországnak is több hasonló ügye van függőben, mert a pancser-puccs bukása óta ezerszámra tartóztatják le az embereket Törökországban. Erdogan a választási győzelem következtében szinte teljhatalmat élvez. Ezt arra használja fel, hogy leszámoljon mindenféle ellenzékkel. Emiatt Németországban sokan ellenzik, hogy leterítsék a vörös szőnyeget Erdogan elé.

A másik ok a Németországban élő törökök ügye. A több mint hárommillió török jó része Erdoganra szavazott a legutóbbi választásokon. Ezt azzal indokolták meg, hogy másodrendű polgároknak érzik magukat Németországban. Ugyanezzel indokolta meg kimaradását a német futball-válogatottból Mesut Özil. A török származású sztár Gelsenkirchenben született, de azt állította, hogy faji és vallási megkülönböztetés áldozata Németországban. Emiatt közös választási plakáton szerepelt Erdogan elnökkel.

Tárgyalni tehát bőven lesz miről, ha Erdogan elnök Németországba érkezik – hivatalos állami látogatásra. Korábban Törökország arra törekedett, hogy bekerüljön az Európai Unióba, de ezt épp a németek akadályozták meg. Törökország lakossága nemrég meghaladta Németországét. Erdogan elnök rendszere számtalan ponton sérti az Európai Unió alapelveit. Az együttműködés Törökországgal ugyanakkor létfontosságú az EU első számú hatalma számára, már csak azért is, hogy ne induljon újabb bevándorlóhullám, mint 2015-ben, mely alapjaiban rengette meg Németország politikai rendszerét – meggyengítve Angela Merkel kancellár pozícióját.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez