Elméletben nem szolgálta ki Erdogant, de a gyakorlatban tartóztatták le

A kormánykritikus török napilap, a Cumhuriyet kávézójának vezetője kijelentette: még egy csésze teával sem szolgálná ki az ország elnökét, Recep Tayyip Erdogant. Az újság szerint őrizetbe vették az államfő megsértéséért.

Ezért akár négy év börtönt is lehet kapni Törökországban. Senol Buranért a terrorellenes alakulat 8-10 fegyverese ment három páncélozott járművel az újság isztambuli irodájának kávézójába, még szombaton este 10-kor. Pedig a férfi még délután mondta a kifogásolt mondatot az őt munkába menet megállító rendőröknek. A Reuters hírügynökség úgy tudja, hogy ezt be is ismerte, azt viszont már nem, hogy inzultálta volna az államfőt.

Az ellenzéki napilap egykori munkatársai közül sokat vettek őrizetbe, függesztettek fel vagy rúgtak ki a júliusi sikertelen puccskísérlet után, amikor több tízezer ember jutott erre a sorsra Törökországban. Október végén összesen 13 embert tartóztattak le a Cumhuriyettől egy terrorellenes intézkedés keretében, köztük a főszerkesztőt, igazgatósági tagokat és újságírókat. Azzal gyanúsították őket, hogy bűncselekményt követtek el a katonai puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen hitszónok nemzetközi hálózata, valamint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szeparatistái nevében, jóllehet nem tagjai a terrorszervezeteknek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez