Ha az egyik Gülen nincs meg, jó a másik is

Izmirben letartóztatták a július 15-i sikertelen török puccskísérlet megszervezésével vádolt Fethullah Gülen muszlim hitszónok öccsét, a 61 éves Kutbettin Gülent – közölte az Anadolu török állami hírügynökség vasárnap.

A nyolc Gülen-testvér legifjabbikát azzal vádolják, hogy egy “fegyveres terrorszervezet tagja”. Az Anadolu szerint Kutbettin Gülent azután vette őrizetbe a terrorelhárítás, hogy felkereste egyik rokonát a nyugat-törökországi Izmir Gaziemir körzetében. A legifjabb Gülen nemrég tért vissza külföldről.

Fetullah Gülen Recep Tayyip Erdogan török elnök egykori mentorából legádázabb ellenségévé vált. A több mint 270 emberéletet követelő puccskísérlet után Erdogan számtalanszor követelte az Egyesült Államoktól a hitszónok kiadását, aki 1999 óta a pennsylvaniai Saylorsburgben él, és onnan vezeti Hizmet (Szolgálat) nevű, állítása szerint békés célú mozgalmát.

Erdogan árnyékállam kiépítésével vádolja Gülent, akinek megfigyelők szerint kétségkívül jelentős a befolyása a török igazságszolgáltatáson belül. Ugyanakkor azt tagadja, hogy bármi köze volt a puccskísérlethez.

A júliusi puccskísérlet után legalább 32 ezer embert vettek őrizetbe Törökországban az átfogó társadalmi tisztogatás keretein belül, amely a médiát, a közigazgatást, a rendőrséget, a hadsereget, az oktatást és a büntetés-végrehajtást sem hagyta érintetlenül.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez