Miért nem vállalja tovább a német válogatottságot Mesut Özil?

“Ha győzünk, akkor német vagyok, ha veszítünk, akkor csak egy bevándorló!” – hangsúlyozta búcsúüzenetében a török származású középpályás, akinek fontos szerepe volt abban, hogy Németország megnyerte a labdarúgó világbajnokságot 2014-ben Brazíliában.

Most azonban a németek leszerepeltek Oroszországban. A közvélemény mások mellett Özilt hibáztatta azért, mert az esélyessége ellenére Németország csapata gyorsan kiesett. Özil 92-szer szerepelt Németország válogatottjában, ötször választották meg az év labdarúgójának Németországban. Most mégiscsak úgy érzi, hogy faji és vallási diszkrimináció áldozata lett. “Mi a baj velem? Az, hogy török vagyok? Vagy az, hogy az iszlámot követem?”

Májusban Özil közös fényképen szerepelt Erdogan török elnökkel, aki sietett ezt kihasználni választási kampányában. Németországban emiatt sokan bírálták a török futballistát, mert Erdogan elnök brutálisan elnyomja az ellenzéket és mindinkább Európa-ellenes húrokat penget. Ennek ellenére Erdogan megnyerte az elnökválasztást. A Németországban élő törökök nagy része is rá szavazott. Mintegy hárommillió török él Németországban. Sokan – Özilhez hasonlóan – úgy érzik, hogy a németek nem fogadták be őket. Erre hívta fel a figyelmet a szociáldemokrata párt, mely részt vesz Angela Merkel kormányában. A kancellár irodája viszont szűkszavúan csak annyit közölt, hogy tiszteletben tartja Mesut Özil döntését. A jobboldali bulvárlap, a Bild Zeitung szerint Özil erőteljesen túloz, amikor fajgyűlöletről beszél. Törökországban viszont az Erdogan-kormány üdvözli a futballista döntését, mondván: ezzel gólt rúgott a fasizmusnak.

Németország és Törökország viszonya jelenleg a mélyponton van, de továbbra is mindkét fél betartja azt a menekültegyezményt, melyet Angela Merkel kötött Erdogannal. Ennek értelmében az Európai Unió évente 3 milliárd eurót fizet azért, hogy még egyszer ne induljon olyan hatalmas  tömeg Európa felé, mint 2015-ben. Özil döntése azt mutatja: nemcsak az újonnan érkezett muzulmánok integrációja ütközik nehézségekbe Németországban, de a régebbi bevándorlók sem érzik eléggé otthon magukat. Özil harmadik generációs bevándorló, Gelsenkirchenben született. Most mégiscsak úgy érzi: faji és vallási diszkrimináció érte őt és ezért nem vállalja többé a válogatottságot Németországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez