Először küldtek haza tömegesen afgánokat Németországból

Olyan afgánok utaztak önként haza Kabulba, akiknek elutasították a menedékkérelmét Németországban. A német belügyminisztérium szerint ennek az az üzenete, hogy a védelemre nem szoruló embereknek távozniuk kell.

Megérkezett Németországból az afganisztáni Kabulba az első különgép, amellyel elutasított, önként távozó afgán menedékkérőket szállítottak vissza hazájukba – közölte szerdán a német szövetségi belügyminisztérium.

A közlemény szerint a 125 afgán állampolgár hazatelepítése “jelzés”, amelynek az az üzenete, hogy távozniuk kell Németországból a védelemre nem szoruló embereknek, és arra is hivatott, hogy segítsen “megóvni” a németországi tartózkodási jog megszerzésére esélytelen embereket attól, hogy elinduljanak Németország felé.

A német kormány a hazatelepítési program elindítása mellett folytatja az afgánok kivándorlásának megelőzését szolgáló felvilágosító, ismeretterjesztő munkát, áprilisig tíz videoklipet mutat be televíziókban és közösségi portálokon Afghanistan, my home (Afganisztán, a hazám) címmel – áll a közleményben.

Német hírportálok szerint az utolsó percig bizonytalan volt, hogy mennyien utaznak haza a chartergéppel, amely a Hessen tartományi Frankfurtból indult kedden késő este. A hesseni belügyminisztérium egy keddi közleményében még arról írt, hogy 150-en utaznak Kabulba a különgéppel.

Tavaly 154 ezer afgán érkezett, kilencet toloncoltak haza

Az afgán menedékkérők ügye azért fontos Németországban, mert gyorsan emelkedik a számuk. Tavaly 154 046 afgán menedékkérő érkezését regisztrálták, ezzel ők alkották a második legnagyobb csoportot a szírek után. Januárban újabb 18 099 menedéket kereső afgán állampolgár lépett be Németországba.

A berlini vezetés szerint az afgánok tömeges beáramlása elfogadhatatlan, mert Németország katonákkal és sok pénzzel törekszik hazájuk stabilizálására. Azt ugyan elismeri a német kormány, hogy a biztonsági helyzet feszült Afganisztánban, de álláspontja szerint a menekültek az ország határain belül is találnak biztonságos helyet.

Tavaly Németországból csupán kilenc afgánt toloncoltak vissza hazájukba, további mintegy 300 ember önként tért vissza az ázsiai országba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez