Irán választhat

Megkezdődött péntek reggel a kettős választás Iránban, amelynek során az 55 millió választásra jogosult arról dönthet, kik kapjanak helyet a parlamentben, valamint az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjéről határozó szakértők tanácsában.

A választás tétje az, hogy sikerül-e megerősödniük a Haszan Róháni iráni elnökkel szövetséges mérsékeltebb reformereknek a keményvonalas konzervatívokkal szemben. Helyzetüket nehezíti, hogy az Őrök Tanácsa, akárcsak korábban, most is jelentősen megrostálta a reformer jelölteket, többségüket kizárta a választásból. Az iszlám köztársaság államberendezkedése szerint a testület feladata elvben az, hogy alkotmányos és vallási szempontból szentesítse a jelöltek indulását, megállapítva, megfelelnek-e az iszlám előírásainak.

A teheráni törvényhozás 290 képviselőjét választják meg pénteken. A parlamentnek, amelyben a legfőbb vallási és politikai vezetőé, Ali Hamenei ajatolláhé a végső szó, az ország külpolitikájára csak korlátozott befolyása van. Ha viszont a reformereknek sikerül jelentős befolyásra szert tenniük a parlamentben, az megerősítheti Róháni elnök politikai helyzetét a jövőre esedékes elnökválasztás előtt.

A 88 tagú Szakértők Tanácsát nyolc évre választják meg. Várhatóan a most megválasztandó tanács határoz majd arról, ki legyen a 76 éves Ali Hamenei utóda, az iszlám köztársaság következő legfőbb vallási és politikai vezetője.

„Az ország jövőjéről döntenek”

A reformerek és a konzervatívok egyaránt a választási részvételre buzdították az embereket.

„A nagy részvétel kiábrándítja majd ellenségeinket” – nyilatkozott Hamenei, miután leadta szavazatát.

Ali Akbar Hásemi Rafszandzsáni ajatolláh, korábbi iráni elnök, a reformer erők egyik vezéralakja, arra az álláspontra helyezkedett, hogy ha a mérsékeltek gyengén szerepelnek a választásokon, az „nagy veszteség lenne az iráni nemzetnek”.

Haszan Róháni elnök az IRNA állami hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint sokan mennek majd szavazni.

„A választás egy ország politikai függetlenségének a jelképe. A választással az emberek az ország jövőjéről döntenek” – húzta alá az elnök, aki maga is versenybe szállt, hogy bekerülhessen a Szakértők Tanácsába.

A nagyjából 53 ezer szavazóhelyiség helyi idő szerint reggel 8 órakor nyitott, és a szabályok szerint 18 órakor (magyar idő szerint 15.30-kor) zár majd. Az első eredmények ezután 24 órán belül várhatók.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez