A török parlamentbe készül a világ első jazidi képviselőnője

Feleknas Uca-nak hívják, Németországban született, most 39 éves. Volt már képviselő az Európai Parlamentben is. Most ő a Demokrata Néppárt egyik nagyágyúja a júniusi törökországi parlamenti választásokon.

A HDP, a kurdokat támogató Demokrata Néppárt tulajdonképpen gyűjtőpárt Törökországban: ő képviseli a kisebbségeket, köztük a kurdokon kívül például az alavitákat, az örményeket, a leszbikusokat, a homoszexuálisokat. Pillanatnyilag 29 helyet mondhat a magáénak az 550 tagú törvényhozásban. Ha 10 százalékot tud hozni júniusban, akkor Uca-nak biztos helye van az ankarai parlamentben.

A most 39 éves nő Európában kezdte politikai karrierjét: 1999-ben beválasztották az Európai Parlamentbe, a baloldali Die Linke színeiben. Nem ő az egyetlen jazidi parlamenti képviselő, de ő volt az első. A 2005-ben megválasztott iraki törvényhozásban is voltak jazdi politikusok, köztük Vian Dakhil, aki akkor került címlapokra a nemzetközi sajtóban, amikor könnyekben tört ki a kamerák előtt tavaly augusztusban. Az Iszlám Állam elől a szindzsári hegyekbe menekült népének megmentését sürgette akkor a képviselőasszony, és egyfajta ikonná vált.

Feleknas Uca-t három évvel ezelőtt őrizetbe vették az isztambuli repülőtéren rengeteg vitaminnal, amit a török börtönökben éhségsztrájkoló kurd raboknak akart bevinni. Akkor ellenállást tanúsított, vizsgálat indult ellene. De már 10 évvel ezelőtt is szúrta a török hatóságok szemét. Akkor kurd nyelven szólalt fel, és azt követelte, hogy szállítsák le a 10 százalékos parlamenti küszöböt, amely hátrányosan érintette a HDP-t. A kurdot nem is tanítják az iskolákban Törökországban.

Az, hogy akkor a párt nem került be a törvényhozásba, lehetővé tette, hogy tárgyalások kezdődjenek, és véget érjenen a három évtizede tartó lázadások az ország délkeleti részén. Az alkotmánybíróság indoklás nélkül elvetette a parlamenti küszöb leszállítására vonatkozó javaslatot, maradt minden a régiben.

A 2011-es választásokon a kurd jelöltek függetlenekként indultak, aztán, amikor megválasztották őket, a HDP színeiben politizáltak. De most a párt úgy döntött, hogy a saját jogán méretteti meg magát. Társelnöke, Selahattin Demirtaş azt mondta a minap a Hürriyet Daily című lapnak, hogy a nemek közti egyenjogúság megvalósítását tartják az egyik kiemelt feladatuknak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez