Gipszben adta le a szavazatát a terrortámadásban megsérült kurd férfi

Törökországban ha valaki a kedvenc pártjára akar szavazni, akkor nincs az a bomba vagy sérülés, ami eltántoríthatja a voks leadásától.

Két nappal ezelőtt a kurdbarát ellenzéki Demokratikus Néppárt (HDP) választási nagygyűlésén, Diyarbakirban robbant gázpalackra szerelt pokolgép. Az egyelőre még ismeretlen csoport által elkövetett merényletben négy ember vesztette életét és több mint százan megsebesültek. Köztük volt egy kurd férfi is, aki mindenáron el akart menni szavazni. Viszont súlyosan megégett, több hétig akarták kórházban tartani az orvosok.

Ő azonban nem hagyta magát. Ha bekötözve, gipsszel a fején, nehezen mozogva és a céduláját körülményesen, hosszú ideig kitöltögetve is, de leadta a szavazatát a vasárnapi választáson. A nem mindennapi eseményről, amit a helyi beszámolók szerint a szájukat tátva követtek figyelemmel a választási bizottság tagjai és a többi szavazó, még fotó is készült. Nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy a felvétel bejárja a török közösségi oldalakat. Az internetezők nem győzték csodálni az ismeretlen férfi elkötelezettségét és kitartását. “Erről a szól a demokrácia!” “Bárki akart is robbantani, most döbbenten és dühösen nézheti a képet, hogy nem sikerült megfélemlítenie a választókat!” – ilyen és ehhez hasonló kommentekkel lehetett találkozni az interneten.

A férfi büszkén elmondta, hogy ő a kurd Demokrata Néppárt (HDP) támogatója, és persze erre a pártra adta le a szavazatát. A HDP számára ugyanis nagy tétje van a mai török voksolásnak: a választási törvény értelmében, ha egy párt országosan nem szerzi meg a leadott szavazatok legalább 10 százalékát, akkor minden rá leadott szavazat elvész. A HDP-t 10 százalék körülre várták a közvéleménykutatók.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez