Több tucat fiatalt ölt meg Törökországban egy öngyilkos merénylő

Legkevesebb 28 ember halt meg a törökországi Suruc városában, és több mint százan megsebesültek, amikor öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. A város a szíriai határnál van, az áldozatok azért voltak ott, hogy segítsék újjáépíteni Kobane városát a határ túloldalán.

Kobanét hosszú és vérs harcok után januárban foglalták vissza a kurdok az Iszlám Államtól. A terrorszervezet tavaly szeptemberben rohanta le a szíriai határvárost, akkor sokan menekültek onnét Surucba, a legközelebbi, autón 15 percnyire található török városba. Ahonnét az ostrom idején utánpótlást kaptak a kurd fegyveresek, és ahonnét élelmiszerhez és gyógyszerhez jutottak a város lakói is.

A Surucnak otthont adó tartomány kormányzója, Izzettin Kücük azt mondja: állítólag 18 év körüli nő volt az öngyilkos merénylő, aki most robbantott. Mégpedig az Iszlám Állam terrorszervezet megbízásából. Még vizsgálódnak, ha biztosat tudnak, akkor arról beszámolnak a sajtónak.

A merényletet az Amara kulturális központban követték el, ahol a Szocialista Ifjúsági Szövetség mintegy 300 aktivistája szállt meg, hogy segítsen Kobane újjáépítésében. A merénylet idején sajtótájékoztatót tartottak,  ez a fotó röviddel a robbantás előtt mutatja őket, amint éppen reggeliznek. Röviddel később autóba rejtett pokolgép is robbant a városban.

reggeli

A török belügyminisztérium nyugalomra szólított fel mindenkit a robbantás után, azt kérte, az emberek maradjanak együtt, a terrorista merénylő az ország egységét próbálja megbontani. Pervin Buldan, a kurdbarát ellnzéki párt, a HDP parlamenti képviselője arról számolt be, hogy a török és kurd fiatalok három-négy napra érkeztek a helyszínre, hogy segítsenek Kobanéban. Ami biztos: a robbantás pillanatában nagyon sok fiatal, nő és gyerek volt a helyszínen.

A BBC tudósítója szerint az Iszlám Állam bosszút akar állni azért, hogy a számára kulcsfontosságú Kobanéból kűzték az év elején a kurdok. A HDP ellen is több támadást követtek el júniusban, a választási kampány idején az ISIS török szimpatizánsai. Mindazonáltal a kurdbarát párt, történetében először, be tudott jutni a török parlamentbe.

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez