A hős börtönben, a terrorista kórházban

Először csak rosszindulatú pletykának tűnt, de már a helyi török vezetés is elismerte, hogy az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet egyik parancsnokát a törökországi denizli kórházban ápolják. Viszont ezzel párhuzamosan “Kobáne hősét” terrorizmus vádjával börtönbe zárták a török hatóságok

Emrah Cakant már február 28-a óta egy török kórházban ápolják. Tavaly nyáron utazott ki Szíriába és egészen a parancsnoki posztig vitte. Orhan Cicek, a kurdokhoz köthető Demokrata Néppárt (HDP) vezetője kijelentette, hogy először Cakant hozzátartozói beszéltek arról, hogy a török férfit kórházban ápolják. A hatóságok azzal védekeznek, hogy mivel a férfi török állampolgársággal rendelkezik, ezért joga van az egészségügyi ellátáshoz és március 5-én a tartomány kormányzója kiadott egy írásos nyilatkozatot az „egészségügyi ellátás jogosságáról”.

Ugyanakkor a kobánei csata egyik legismertebb hősét nem fogadták szívesen a török kórházakban. Az International Business Time szerint Esra Jakar, egy medikus hallgató még tavaly ősszel a török-szíriai határon fekvő Kobáneba utazott, hogy egészségügyi segítséget nyújtson a város lakosainak és a kurd fegyveres csoportoknak. Egy nagyobb decemberi összecsapás során súlyos fejsérüléseket szenvedett és a kurd harcosok átvitték őt a határon egy török kórházba.

Azonban Jakar nem sokáig maradhatott ott: a kórházi vezetés elküldte őt egy másik kórházba, amely szintén elutasította. Annyiszor küldözgették őt egyik egészségügyi intézményből a másikba, hogy  elvesztette az egyik szemét. Végül Ankarában feküdhetett be kezelésre, de nem sokkal később a török rendőrség terrorizmus vádjával letartóztatta.

A török orvostanhallgatók, emberjogi szervezetek, de még a Török Egészségügyi Tanács is követelték Jakar szabadon engedését. Seyhmus Gökalp, a tanács vezetője kijelentett: „Az állam szerint, ha Kobáneban ápolod a civileket, akkor az bűnnek számít”. Habár a rossz egészségügyi állapota miatt a múlt héten szabadon engedték férfit, de április 30-án veszi kezdetét majd a bírósági pere.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez