Mielőtt tényleg bezárnák – képek Guantanamóról

Barack Obama már korábban azt ígérte, hogy bezáratja a guantanamói fogolytábort, mielőtt lejár második elnöki ciklusa. A héten át is küldte a tervet a Kongresszusnak.

Több mint hét évvel ezelőtt jelentette be az Ovális irodában az Egyesült Államok 44. elnöke, hogy  végképp bezárják majd a kubai öbölben ellenséges harcosoknak létrehozott börtönt. Ez már Barack Obama választásai ígéretei között is szerepelt, még az első kampányban. Eddig azonban nem sikerült, részben a republikánusok ellenkezése, másrészt jogi akadályok miatt. Guantanamo lakóinak egy részét haza, vagy harmadik országokba küldenék, a többieket amerikai börtönökbe szállítanák át.

Barack Obama szerint már Guantanamo puszta léte is ellentmond az amerikai értékeknek, folt az amerikai jogrenden. Bezárásával az Egyesült Államok történetének egy fejezetét is lezárnák – mondja az elnök.

Ma 93 fogoly van a kínzásokról elhíresült Guantanamón. Az amerikai kormány a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után hozta létre a börtöntábort, melynek működését emberi jogi szervezetek is élesen bírálták-bírálják. A Kuba szigetén lévő – de amerikai fennhatóság alatt álló – haditengerészeti támaszponton kialakított börtönben korábban több száz fogvatartottat őriztek, a legtöbbet Szaúd-Arábiából, Jemenből, Pakisztánból, Afganisztánból és Szíriából. A legtöbbjüket azzal gyanúsították, hogy az Al-Kaidához vagy az afganisztáni tálibokhoz tartoznak, ám vádat senki ellen sem emeltek. Nem véletlen, hogy az Iszlám Állam guantanamói stílusú narancsszínű kezeslábasba öltöztette be nyugati túszait a lefejezésük előtt.

A Reuters tudósítói több éven át készítettek képeket Gitmóról: ezek közül mutatunk meg most néhányat.

Ezt kapták az elítéltek, amikor Guantanamóra kerültek. Reuters, 2002. május 1.
Ezt kapták az elítéltek, amikor Guantanamóra kerültek. Reuters, 2002. május 1.
Autósmagazinok az elítéltek könyvtárából, 2013. március 7.
Autós magazinok az elítéltek könyvtárából, 2013. március 7.
Ima a 6-os tábor közösségi épületében, 2011. március 18.
Ima a 6-os tábor közösségi épületében, 2011. március 18.
Elítéltek egymás közt a 6-os táborban, 2009. május 31.
Elítéltek egymás közt a 6-os táborban, 2009. május 31.
A lábát a padlóhoz rögzítő bilincsben ül egy fogvatartott a reintgrációs kurzuson, ahol az életbe való visszatérésre készítik fel a rabokat. 2010. április 17.
A lábát a padlóhoz rögzítő bilincsben ül egy fogvatartott a reintegrációs kurzuson, ahol az életbe való visszatérésre készítik fel a rabokat. 2010. április 17.
Számítógépes oktatás a reintgrációs órán,  2010. október 20.
Számítógépes oktatás a reintgrációs órán, 2010. október 20.
Az ételkínálat egy része, 2013. március 7.
A börtönkoszt egy része, 2013. március 7.
Ilyen cellába kerülnek először az őrizetesek. 2013. március 5.
Ilyen cellába kerültek először az őrizetesek. 2013. március 5.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez