A lakosság éhezik, de a 92 éves diktátor bulizik

Sok kritika érte a zimbabwei kormánypártot, amiért több mint kétszázmillió forintba kerülő partit rendeztek Robert Mugabénak. A lakosság 90 százaléka éhezik az ellenzék szerint.

A diktátor nemrég ünnepelte 92. születésnapját, ezért rendezték meg az állami tévécsatorna által is közvetített születésnapi bulit. A parti állítólag több mint 800 ezer dollárba, azaz majd’ 228 millió forintba került – írja a BBC.

Az ünnepséget Mugabe elnök feleségével, Grace-szel nyitotta meg 92 lufit a levegőbe eresztve, majd iskolások olvastak fel a diktátorról szóló verseket a Nagy Zimbabwe emlékműnél, az ország dél-keleti részén fekvő Masvingo városában, több tízezer néző előtt.

Az eseményen Mugabe beszédet is mondott, az állami The Herald újság online kiadása szerint ostorozta az országot segítő nyugatiakat, kijelentve, hogy nem fogadja el a segélyeket, ha cserébe az azonos neműek házasságának legalizálását kérik.

90 százalék éhezik

Az ellenzék „obszcénnek” és „betegesnek” nevezte a partit, állításuk szerint az erre költött pénzt kukorica importálására kellett volna használni, hogy „elhárítsák a közelgő éhínséget”. Szerintük a kormánypártnak „szégyellnie kellene magát”, amiért megrendezték az ünnepséget, „miközben a zimbabweiek 90 százaléka kínzó éhínségben gyötrődik.”

A kormánypárt egyik politikusa megvédte az ünnepségeket, mondván itt nem a pénzről van szó, hiszen „nem lehet beárazni azt, amit Mugabe elnök tett a nemzetért.” Az utóbbi években több gazdasági válsággal is sújtott ország kormánya egyébként nemrég közölte: közel három millió ember éhezik az országban, ezért 1,6 milliárd dolláros segélyt kért a nemzetközi közösségtől.

A jezsuitáknál nevelkedett Mugabe elnök előbb tanárként dolgozott, majd a függetlenségi mozgalomhoz csatlakozott. Tizenegy évet ült börtönben, majd az ország Egyesült Királyságtól való 1980-as függetlenedése óta vezeti az országot. A 2018-as választásokra is ő a kormánypárt elnökjelöltje.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez