Katasztrófahelyzet van Zimbabwéban is az aszály miatt

Katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Robert Mugabe zimbabwei elnök az ország mezőgazdasági területeinek nagy részét, mert a nagy szárazság miatt már a zimbabwei lakosság 26 százalékának lenne szüksége élelmiszersegélyre – közölte a hararei kormány csütörtök késő este.

Az elnöki intézkedés lehetőséget teremt a nemzetközi adományozóknak arra, hogy sürgősen pénzt teremtsenek elő az élelmiszersegélyekre Zimbabwénak.

Az Afrika déli részén tomboló szárazság súlyosan fenyegeti a 13 milliós lakosságú Zimbabwe élelmiszerbiztonságát. A csapadékhiány miatt megcsappant a termés a földeken, a kiszárad legelőkön pedig pusztul a jószág.

A Famine Early Warning Systems nevű szervezet adatai szerint 1,5 millió embert fenyeget éhínség az elkövetkező hónapokban. Zimbabwénak mintegy 300 millió dollárra lenne szüksége ahhoz, hogy 700 ezer tonna kukoricalisztet vásároljon, a termék belföldi előállítása ugyanis drámaian visszaesett.

Az állapotokat jól mutatja, hogy a Zimbawe és Zambia határán, a Zambezi folyón lévő világhírű Viktória-vízesésnél a felére csökkent az átfolyó víz mennyisége. A levegőből készített fényképfelvételeken jól látható a kiszáradó folyómeder.

Vészhelyzetet hirdettek az ugyancsak Afrika déli részén fekvő Lesothóban is az aszály és a nyomában várható éhínség miatt. 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez