60 millió embert fenyeget az éhínség Afrikában, de a neheze még hátravan

A szélsőséges időjárásnak köszönhetően egyre több ország küzd élelmiszerhiánnyal, ami könnyen humanitárius katasztrófát idézhet elő, ha nem sikerül mielőbb megoldást találni erre a súlyos problémára.

A Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold nem győzi hangsúlyozni a helyzet súlyosságát, ami egyre több országot érint a szubszaharai régióban. A legutóbbi becslések szerint már körülbelül 60 millió embernek nincs mit ennie rendszeresen, és félő, hogy ez a szám csak emelkedni fog. Az élelmiszerhiány elsődleges oka a drasztikus klímaváltozás és az ezzel járó szélsőséges időjárás, ami tavaly óta egyre súlyosabban érinti az afrikai kontinenst. A rendszeres időközönként pusztító áradások, majd aszályok, heves esőzések és száradások több országban is súlyos károkat okoztak és okoznak a termőföldekben, és a termést sem kímélik. Mauritánia, Malawi, Namíbia, Szenegál, Gambia, Etiópia, Dél-Szudán, Szomália és Zimbabwe már olyan súlyos helyzetben van, hogy külföldi élelmiszer-segélyekből kénytelenek fedezni a lakosság jelentős részének napi ételadagját.

issdjshdjshd

A helyzet egyébként olyannyira súlyos a Száhel-övezetben, hogy rengeteg család már csak egyszer tud étkezni egy nap, élelmük jelentős részét pedig rendkívül kalóriaszegény levelek teszik ki. „Ezek az emberek azonnali segítségre szorulnak” – mondta Miriam Grove, a Vöröskereszt és Vörös Félhold munkatársa. Grove szerint az éhező embereken most kell segíteni, nemcsak élelmiszert, hanem eszközöket és vetésre alkalmas magokat is a rendelkezésükre kell bocsátani, mert különben nem élik túl a következő évet.

Hasonlóan vélekedik a helyzetről Micheal Charles, a két segélyszervezet dél-afrikai regionális képviselője. Szerinte azonnali nemzetközi összefogásra van szükség, máskülönben nem lehet megoldani a válságot, amely napról-napra súlyosabb. Charles felhívta a figyelmet arra, hogy a dél-afrikai régióban a gyermekek 37%-a kórosan sovány, és az emberek jelentős része rendkívül fásult és életunt állapotba került az élelmiszerhiány miatt.

isishdshjdshjhsd

A legrosszabb azonban még hátravan – jelezte a Vöröskereszt és a Vörös Félhold. Ez pedig nem más, mint az El Nino, ami egy éghajlati jelenség, a tengervíz áramlásával van szoros összefüggésben, karácsony tájékán szokott kialakulni, és akár 9-12 hónapig is eltarthat. Elsősorban a Csendes-óceáni és Egyenlítő-közeli területeken sújt le. Ilyenkor az időjárás fokozatosan és drasztikusan felmelegszik, ami hihetetlen szárazsággal és aszállyal jár, elpusztítva a termést, a háziállatokat, kiszárítva a termőföldeket és lehetetlenné téve a vetést. Ezt követően óriási esőzések lépnek fel, amik földcsuszamlásokhoz és áradásokhoz vezetnek, és rendszerint sok ember életét követelik. Ezután pedig a károkat kell helyreállítani, ami viszont pénzbe kerül. A Vöröskereszt és a Vörös Félhold klímaközpontjainak előrejelzései szerint Afrika Egyenlítő mentén elhelyezkedő országaiban a heves esőzésekre és áradásokra kell leginkább felkészülni, mig a kontinens déli részén és a Száhel-övezetben az aszályok okozhatnak súlyos problémákat.

A két szervezet legutóbbi becslései szerint nagyából 8 millió dollárra lenne szükség ahhoz, hogy 205 ezer ember élelmiszer-ellátását meg tudják oldani, hat különböző országban. Ők tartoznak a legveszélyeztetetteb kategóriába, ami azt jelenti: napok telnek el úgy, hogy nem tudnak mit enni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez