Teljes fegyverembargót szorgalmaz az AI Jemenben

A jemeni konfliktusban tavaly március óta mintegy 6100 ember halt meg, ennek majdnem fele civil volt, a sebesültek száma pedig harmincezer köré tehető.

A jemeni konfliktusban részt vevő minden fél ellen teljes fegyverembargót szorgalmazott hétfő hajnalban az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.

A szervezet az Irán támogatását élvező húszi milíciák ellen harcoló, Szaúd-Arábia vezette arab katonai koalíció tagjait is fegyvereladási tilalommal sújtaná. Az AI azt állítja: a konfliktus tavaly márciusi kiszéledése óta a humanitárius és emberi jogok sorozatos megsértését dokumentálta Jemenben, háborús bűnöket is feljegyeztek.

“Fegyverembargóval kellene megtiltani, hogy a jemeni konfliktus bármelyik szereplője fegyverekhez jusson, mert nagy a kockázata annak, hogy ezeket a fegyvereket háborús bűntettek elkövetésére vagy előmozdítására használják majd” – tudatta közleményében a nemzetközi jogvédő szervezet.

A jemeni konfliktusban tavaly március óta mintegy 6100 ember halt meg, majdnem fele civil volt, a sebesültek száma pedig harmincezer köré tehető.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez