Belehalt önégetős akciójába a tibeti kamasz

Meghalt pénteken az az Indiában élő tibeti fiatal, aki hétfőn gyújtotta fel magát a szülőföldjén megvalósult kínai uralom elleni tiltakozásul.

A 16 éves kamasz az észak-indiai Dehradun településen követte el tettét, amelynek következtében testének 98 százaléka megégett. Súlyos sérülésekkel került kórházba Újdelhiben, ahonnan azt üzente, szeretné, ha a dalai láma sokáig élne és elérné Tibet számára a függetlenséget.

Idén ez volt a második önégetős tiltakozás, amelyben ilyen szélsőséges módon nyilvánult meg a tibetieknek a kínai zsarnoki uralom miatt érzett dühük és csalódottságuk.

Az elmúlt öt évben legalább 113 tibeti gyújtotta fel magát, többségük belehalt az égési sérülésekbe. A Szabad Ázsia Rádió (SZÁR) szerint 2009 óta 144-en csatlakoztak az önégetőkhöz.

Kínai és helyi tibeti vezetők gyakran hangoztatott véleménye szerint a többségükben fiatal embereket a Tibet függetlenségét hirdető határon túli “felbujtóik” rejtett politikai céljaikért küldik a halálba, feláldozva őket ügyük napirenden tartása érdekében.

A “tibeti felkelés napjához”, március 10-éhez kötődően Kínában fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek be. Ebben az időszakban, amely egybeesik a kínai parlament éves ülésszakának idejével, a múltban több erőszakcselekményt követtek el, és tüntetéseket is szerveztek. Ezek közül a legsúlyosabbak a halálos áldozatokat is követelő 2008-as zavargások voltak.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez