Környezetvédelemért ölték meg

A tanár végzettségű, 43 éves Berta Cacerest két férfi lőtte agyon Hondurasban.

Meggyilkoltak Hondurasban helyi idő szerint csütörtökön egy környezetvédő aktivistát, aki az őslakosok életterét veszélyeztető vízerőművek és bányák ellen emelte fel a szavát. Megölése miatt több százan vonultak a latin-amerikai ország fővárosának az utcáira.

A tanár végzettségű, 43 éves Berta Cacerest két férfi lőtte agyon a fővárostól, Tegucigalpától 180 kilométerre nyugatra fekvő La Esperanza-i otthonában – közölte Julian Pacheco hondurasi belügyminiszter, és hozzátette: elítéli a bűncselekményt. A támadásban még egy ember megsebesült.

A hondurasi kormány közlése szerint a rendőrség egy gyanúsítottat őrizetbe vett, és két szemtanú áll kihallgatás alatt.

Caceres, akit korábban többször is halálosan megfenyegettek, tavaly elnyerte a zöld Nobel-díjként emlegetett Goldman Környezetvédelmi Díjat erőfeszítéseiért, amelyekkel egy 50 millió dollár értékű gát felépítését igyekezett megakadályozni, amely több száz indián lakhelyét veszélyeztette. A gátépítési projektet a Caceres vezette tiltakozások nyomán egy időre felfüggesztették.

Meggyilkolásának hírére a Nemzeti Autonóm Egyetem több száz diákja torlaszolta el az intézmény környékén lévő utcákat, ablakokat törtek be és kövekkel dobálták meg a helyszínre érkező rohamrendőröket. A tömeg feloszlatására a hatóságok könnygázt vetettek be.

A Global Witness nevű londoni civilszervezet összesítése szerint Hondurasban 101 környezetvédő aktivistát öltek meg 2010 és 2014 között. A közép-amerikai ország az egyik legveszélyesebb hely a világon.

Kép: Wikipedia

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez