Bemutatták a legújabb Ebola könyvet az V. HTCC Afrika Expón

Nagy érdeklődés közepette mutatták be a Globobook Kiadó legújabb, Ebola – a szegénység vírusa című könyvét a HTCC Afrika Expo és vásár színpadán, ahol Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró, a Globoport Média Holding Kft. cégcsoportjának főszerkesztője beszélgetett a könyv szerzőjével, Bucsky Péterrel. A nyugat-afrikai Ebola-járványról szóló könyvből megtudhatunk mindent a halálos vírusról, annak keletkezéséről, terjedéséről, és arról is, hogy milyen hatással volt a járvány az érintett afrikai országokra, illetve milyen szerepet töltöttek be a nemzetközi szervezetek a járvány idején.

Az Ebola-járvány kitörésekor számos szenzációhajhász cikk jelent meg, melyek mindig csak arról szóltak, hogy milyen veszélyt jelent Európára vagy éppen Magyarországra a vírus. Ezért foglalkoztatni kezdett, hogy mi lehet a realitás, a probléma oka, és mekkora veszélyt jelent valójában az Ebola-vírus ránk és az afrikai országokra – mondta a Globoport.hu újságírójának kérdésére Bucsky Péter, a könyv szerzője, aki szintén újságíróként dolgozik a Figyelőnél, a kutatás-fejlesztési rovatnál.

SAMSUNG CSC
Kiss Róbert Richárd és Bucsky Péter, a könyv szerzője.

A könyv alapvető koncepciója az volt, hogy teljes komplexitásában bemutassa, ismertesse az Ebolát. Ezért van egy tudományos része is, amely magával a vírussal foglalkozik, majd kitér arra is, hogy miért nem cselekedtek időben a helyi hatóságok, miután jelentkeztek az első megbetegedések, és hogyan fajulhatott el ilyen súlyosan a járvány, miközben ott volt az Egészségügyi Világszervezet és több civil szervezet a háttérben – meséli a szerző, aki a könyvben részletesen foglalkozik még a járvány sújtotta országok történetével, helyzetével és hátterével is.

SAMSUNG CSC

Arra a kérdésére, hogy Magyarország mennyire vállalt aktív szerepet az Ebola-járvány megfékezésében, Bucsky Péter azt felelte, hogy nem igazán tudtunk hatékonyan segíteni az érintett országoknak, pedig lett volna rá lehetőségünk és képességünk is. Az Európai Uniónak van egy gyorsreagálású laborja, melynek része a magyar ÁNTSZ Epidemiológiai Központja is. Innen két magyar orvosnak sikerült kimennie Afrikába, ők két különböző misszióban teljesítettek szolgálatot, és végül sok érdekes történettel és információval járultak hozzá a könyv megszületéséhez. Az Orvosok Határok Nélkül szervezetével azonban nem volt kint magyar orvos, de egy magyar ápoló viszont igen, vele sikerült felvenni a kapcsolatot Libériában, ahol a legtöbb halálos áldozatot követelte a járvány.

Az Ebola-járványt most már sikerült megállítani Nyugat-Afrikában: bár még fordulnak elő megbetegedések, de érezhetően és láthatóan a járvány most már kezd a végéhez érni. Az érintett afrikai országok pedig sokat fejlődtek annak terén, hogy hogyan kell  fellépni, mit kell csinálni és, milyen gyorsan kell reagálni egy ilyen járvány kitörésekor – mondta el Bucsky Péter, aki beszélt arról is, hogy idő hiányában a közeljövőben nem tervez új könyvet írni, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne ötlete és témája.

Az Ebola – a szegénység vírusa megvásárolható a könyvesboltokban és megrendelhető az interneten.

SAMSUNG CSC

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez