Marokkó bemutatkozott Magyarországon

A Marokkói Turisztikai Hivatal egy keleties hangulatú vacsora keretei között ismertette meg magyar újságírókkal az észak-afrikai ország sokszínű természeti, kulturális és gazdasági adottságait. Az eseményen jelen volt Marokkó magyarországi nagykövete, Nouredine Benomar és a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese, Glázer Tamás is.

Khalid Mimi, a Marokkói Turisztikai Hivatal kelet-európai igazgatója kiemelte: a 35 milliós országban a turizmus stratégiai ágazat. Jelenleg a GDP 12%-a származik turisztikai forrásokból, ám a kormányzat arra törekszik, hogy tovább növelje az ágazat jelentőségét. 2020-ra célul tűzték ki a turisták számának megduplázódását. Ennek szellemében az elkövetkezendő években hat nagyszabású tengerparti szálláshely kialakítását tervezik. Öt szálloda a mindig napos, meleg atlanti parton épülne, míg egy a mediterrán térségben. A fejlesztéseket segítik a szerencsés infrastrukturális adottságok. 28 kikötő, 1500 kilométernyi gyorsforgalmi út, 15 repülőtér található az országban.

Khalid Mimi fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy Marokkó nem csupán földrajzi értelemben van közel Európához, hanem gazdasági és kulturális téren is szoros kapcsolatot ápol a nyugati világgal. A minden évben megrendezésre kerülő Marrakeshi Nemzetközi Filmfesztivált a kultúrák közötti kommunikáció jellemzi. Nem csupán Bollywood sztárjai voltak már a rendezvény vendégei, hanem olyan nyugati hírességek is, mint Marion Cotillard, Sharon Stone, vagy akár Martin Scorsese. Minden májusban megrendezik az ingyenes Mawazine zenei fesztivált, amelyen idén többek között Christina Aguilera is fel fog lépni. Az országba fektetett bizalom szép példája az Aicha des Gazelles rally, amelyen csak hölgyek indulhatnak, és vághatnak neki a marokkói sivatagnak.

Szállásadóként is az európai sztenderdnek megfelelő szolgáltatóként kíván piacra lépni az ország. Több nemzetközi szállodalánc, köztük a Ritz-Carlton, a Sofitel és a Regency is üzemeltet hotelt az országban, mivel bíztak abban, hogy Marokkóban is biztosítani tudják vendégeinek a megszokott színvonalat. A multinacionális cégek kínálata mellett a szálláspiac izgalmas szereplői az úgynevezett riadok, azaz tradicionális marokkói szálláshelyek. Itt 10, de akár 5000 eurót is fizethetünk egy éjszakáért – mondta Khalid Mimi.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez