Zika: gyorsan terjed szexuális úton is

Továbbra is a szúnyog a fő vektor, az Egészségügyi Világszervezet szerint azonban a vírus szexuális úton is gyorsan terjed Amerikában.

A világ és Dél-Amerika egészségügyi hatóságait készenlétben tartó Zika-vírus terjedésében a szexuális úton történő fertőzés nagyobb szerepet játszik, mint, ahogy azt a szakértők korábban gondolták, figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Az ENSZ egészségügyi szervezetének kedden tartott rendkívüli ülésén a járványügyi szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a születési rendellenességeket és idegrendszeri megbetegedéseket is okozó Zika-vírus rohamosan terjed Dél-Amerikában.

Amikor alig két hónappal ez előtt – a zika latin-amerikai megjelenését követően – a WHO egészségügyi vészhelyzetet rendelt el, a hivatalos álláspont szerint még nem volt bizonyított a vírus, és a feltételezett, súlyos szövődmények közötti kapcsolat. A kutatások mai állása szerint azonban kevés kétség fér ahhoz, hogy az aedys aegypti szúnyog által terjesztett kór, és az ugrásszerűen megnövekedett születési rendellenességek, valamint a Guillain-Barre szindróma tüneteit produkáló megbetegedések növekvő száma ok-okozati kapcsolatban áll a vírussal.

A WHO igazgatója, Dr. Margaret Chan szerint nem kevés aggodalomra adhat okot, hogy a Zika-vírus terjedésében a szexuális úton történő fertőzések jóval nagyobb arányban játszanak szerepet, mint ahogy azt az epidemológusok korábban gondolták. A zika kordában tartásának céljával alakult szakértői csoport vezetője, Dr. Bruce Aylward elismerte, hogy a világszervezet szakértői korábban nem számoltak azzal, hogy a betegség szexuális úton is tömeges fertőzéseket okoz majd.

Az USA-ban új esetek tucatjainak vizsgálata során kiderült, hogy a vírus a fertőzöttekkel fenntartott szexuális érintkezés során jutott a betegek szervezetébe. A WHO igazgatója azt is elmondta, hogy további kilenc latin-amerikai országból jelentettek Guillain-Barre szindrómás szövődményeket, amelyek újabban nem csak terhes anyákat, hanem gyerekeket, serdülőket és idősebb felnőtteket is érintettek.

“A fertőzött országokba utazó terhes anyáknak minden okuk megvan az aggodalomra”

– áll Dr. Chan nyilatkozatában.

A Zika-vírus egyébként számos, korábban fertőzésmentesnek nyilvánított országban is felütötte fejét, csak a latin-amerikai és karibi térségben, több, mint 31 országból jelentettek megbetegedéseket.

Annak ellenére, hogy a helyi egészségügyi hatóságok álláspontja szerint minden jel arra mutat, hogy a zika áll az ugrásszerűen megszaporodott mikrokefáliás születési rendellenességek mögött, a WHO igazgatója szerint megalapozott tudományos bizonyítékok hiányában még korai volna konkrét, globális intézkedéseket foganatosítani a betegség megfékezésére.

A WHO hivatalos álláspontja a fertőzés és szövődményeinek mélyreható kutatását, valamint a Zika-vírus genetikai vizsgálatát szorgalmazza, hogy a testület mielőbb kézzelfogható eredmények birtokában határozhassa meg a járvány terjedésének megfékezésére foganatosított lépéseit.

Ez idáig csak Brazíliában és Francia-Polinéziában nyert bizonyítást, hogy valóban a zika áll a megsokszorozódott születési rendellenességek és idegrendszeri megbetegedések hátterében. A pesszimistább járványügyi szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy pár hónapos átfutási idő után minden bizonnyal egyre több országban regisztrálnak majd súlyos szövődményekkel járó fertőzéseket.

A tartózkodó hangvételű nyilatkozatok ellenére a WHO világossá tette, hogy terhes anyák számára nem ajánlott a fertőzött országokba utazni, illetve amennyiben a hölgyek partnere korábban az érintett régióban járt, úgy a várandóság hónapjai alatt jobb, ha a pár biztonságos szexet folytat a komplikációk elkerülése végett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez