Rendőrségnél robbantottak Szomáliában

Gépjárműbe rejtett pokolgépet robbantottak egy rendőrségi épület közelében Szomália fővárosában, Mogadishuban, legalább három rendőr meghalt – közölték a hatóságok szerdán.

A merénylet elkövetését az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet vállalta. A szélsőségesek szóvivője a Reuters brit hírügynökséggel viszont azt közölte, hogy 10 rendőrt öltek meg.

A hatóságok közlése szerint egy második robbanószerkezetet is működésbe hoztak, de a robbanásnak nem voltak áldozatai. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő al-Shabaab gyakran hajt végre terrortámadásokat Szomáliában, s célja, hogy megdöntse a nyugati hatalmak által támogatott kormányt.

A terrorcsoport emellett szerdán arról számolt be, hogy hajnalban külföldi kommandósok támadták meg egyik dél-szomáliai bázisukat. A különleges egységek két helikopteren érkeztek, a támaszpont közelében szálltak le. Abdiasis Abu Musab sejk, az al-Shabaab egyik szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy a támadók maszkot viseltek, és külföldi nyelveken beszéltek, amelyeket a szélsőségesek nem értettek. A kommandósok és a szélsőségesek között tűzharc kerekedett, a sejk szerint egy emberük meghalt, de sikerült visszaverniük a támadást. Hozzátette: a kommandósoknál rakétavetők és az amerikai hadseregnél rendszeresített M16-os gépkarabélyok voltak.

A Szomáliában jelen lévő Afrikai Unió békefenntartó misszióját (AMISOM) különböző afrikai országok állampolgárai alkotják. Az Egyesült Államok 2014-ben elismerte, hogy katonai tanácsadóik több éve tevékenykednek titokban Szomáliában.

Az amerikai hadsereg múlt szombaton légicsapásokat mért az iszlamista csoport egyik kiképzőtáborára, s az amerikai védelmi minisztérium közlése szerint több mint 150 terroristával végeztek. Az al-Shabaab megerősítette, hogy támadás érte a szervezetet, de cáfolta, hogy ilyen nagy veszteséget szenvedett volna.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez