Bárkit megerőszakolhattak a milicisták – ez volt a jutalmuk és a fizetségük

Az ENSZ legalább 1300 olyan nőről tud, akiket tavaly erőszakoltak meg a dél-szudáni kormányerők oldalán harcoló milicisták Unity államban. A dél-szudáni kormány természetesen tagadja vádakat, azt, hogy engedélyt adtak volna bárkinek arra, hogy nemi erőszakot hajtson végre a civil lakosság ellen. Az ENSZ megfigyelői azonban máshogy látják a történteket, az eddigi nyomozásaikról, felfedezéseikről átfogó jelentésben számoltak be, amit most hoztak nyilvánosságra.

A „felperzselt föld taktikáját” alkalmazták a dél-szudáni hadsereg katonái és a velük szövetségben álló milicisták Unity államban, ahol szándékosan hajtottak végre olyan súlyos atrocitásokat a civil lakosság ellen, amelyek háborús bűnöknek minősülnek –  áll az ENSZ legfrissebb dél-szudáni jelentésében.

A dél-szudáni hadsereg a jelentés szerint azzal “hálálta meg” és fizette ki az oldalán harcoló milicistákat, hogy teljesen szabad kezet biztosított számukra az elfoglalt településeken. Ez azt jelentette, hogy a milicisták bármit elvihettek, bárkit megölhettek és megerőszakolhattak, akit csak akartak, anélkül, hogy bárki is felelőségre vonná őket.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Zeid Ra’ad Al Hussein tehát nem véletlenül mondta azt, hogy a Dél-Szudánban elkövetett bűncselekmények világviszonylatban is a legsúlyosabbak közé tartoznak.

Áldozatok és szemtanúk is megerősítették a kormányerők katonái és a milicisták által elkövetett borzalmakat. Egy nő elmondta, hogy 10 katona erőszakolta meg egymás után a 15 éves lányát, miután férjét megölték. Egy másik áldozat pedig elmesélte, hogy öt katona erőszakolta meg őt gyermekei előtt, egy út szélén, miközben hazafelé tartottak. Szemtanúk arról számoltak be az ENSZ szakértőinek, hogy nagyok sok nőt elraboltak a falujukból a milicisták, hogy szexrabszolgaként tartsák őket. Sokan azt is elmondták, hogy a fegyveresek természetesen a fiatal és szép lányok után kutattak. Azok a lányok, akik megpróbáltak ellenállni, súlyos verést kaptak, rosszabb esetben a helyszínen megölték őket, de előbb mindannyiukat megerőszakolták.

A dél-szudáni kormány a jelentés nyilvánosságra hozatala után jelezte, hogy nem tudott a történtekről, vizsgálatot indít. A dél-szudáni elnök szóvivője pedig határozottan kijelentette, hogy a hadsereg soha sem bérelt fel és alkalmazott milicistákat. A katonáik pedig mindig egyenruhás emberek ellen harcoltak, civilek ellen soha nem emeltek fegyvert – mondta Ateng Ek Ateng szóvivő a BBC-nek.

A dél-szudáni kormányerők által végrehajtott kegyetlenkedéséről ide kattintva tudhat meg többet.

Fotó:HRW.org

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez