Kaliforniában katona lehetsz, de cigit nem vehetsz 18 évesen

Bár az új törvényt még jóvá kell hagynia az állam kormányzójának, Jerry Brownnak, de ha életbe lép, 18 helyett 21 lenne az új korhatár a dohánytermékek vásárlásánál. Ugyanez vonatkozna az eddig nem szabályozott elektronikus cigarettára is.

Kalifornia lenne a második állam az Egyesült Államokban Hawaii után, amelyik az eredeti, 18 éves korhatárt megemelné. Nem ritka azonban, hogy egyes városok vagy régiók hasonlóan cselekednek, San Francisco például a második legnagyobb város New York után, ahol csak 21 éves kor felett juthatunk cigihez.

A döntéstől a dohányzás visszaszorulását várják az államban, ahol a kutatások szerint az emberek már 18 éves koruk előtt elkezdenek cigizni. Nekik sokszor idősebb iskolatársaik vásárolják meg a dohánytermékeket, így viszont még nehezebb lenne hozzájutniuk.

A republikánusok szerint azonban az államnak nem kéne beleszólnia az emberek döntéseibe, még akkor sem, ha ezzel maguknak ártanak. Felhozták például, hogy Amerikában 18 felett bárki dönthet úgy, hogy csatlakozik a hadsereghez, ami szintén egy fontos döntés, amely akár az egyén életébe is kerülhet. Erre a demokraták megváltoztatták a javaslatot, ami így engedélyezné a 18 feletti katonáknak, hogy dohányterméket vásároljanak.

„Tizennyolc évesen elkövethetsz olyan bűntényeket, amelyekért az egész életedet börtönben töltöd majd” – mondta el Chad Mayes a republikánusoktól. – „Cigit, azt viszont nem vehetsz.”

A törvényjavaslatban az is szerepel, hogy több adót vethetnek ki a dohánytermékekre és bizonyos helyeken tilthatják a dohányzást.

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez