Dohányzás: csak 21 éven felülieknek

Az állam parlamentje által márciusban elfogadott törvény minimálisan 400 dollárral bünteti azokat, akik dohányárut adnak el 21 éven alulinak, a visszaeső boltosok büntetése elérheti a 6000 dollárt (1,6 millió forint) is.

Törvény tiltja 21 éven aluliaknak a dohányzást mostantól Kaliforniában. Az Egyesült Államok legnépesebb államában csütörtökön lépett életbe a jogszabály, amely 18-ról 21 évre emelte a korhatárt a dohánytermékek birtoklására és élvezetére. Felmentést a tilalom alól csak a fegyveres erők tagjai kaptak, akik továbbra is már 18 éves koruktól vásárolhatnak és szívhatnak cigarettát.

Kalifornia csak a második a dohányzás korhatárát felemelő amerikai államok sorában, a Hawaii-szigeteken már január óta tilos a dohányzás a 21 éven aluliaknak, és már több tucatnyi olyan nagyváros található az országban – köztük New York és San Francisco -, amely saját területén szintén rendelkezett a korhatár felemeléséről.

A kaliforniai törvénytervezetet előterjesztő Ed Hernandez demokrata párti szenátor szerint a törvénnyel “megelőzhető, hogy számtalan kaliforniai fiatal függővé váljon a halálos drogtól, dollármilliárdokat lehet megtakarítani az egészségügyben, és ami a legfontosabb, életeket lehet megmenteni.”

Kép: pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez