Megöltek egy veszélyes terroristavezért Algériában

Egy katonai műveletben ölték meg Moulous Baal vagy közismertebb nevén Abou El Moundhir terroristavezért, aki 2015-ben fogadott hűséget az Iszlám Államnak.

A terrorvezért a Gouraya régióban található Oued-Sebt körzetben ölték meg az algériai fegyveres erők katonái egy terrorellenes művelet során. Ugyanezen a helyen két hete a terroristák egy katonai konvojt támadtak meg. Az algériai védelmi minisztérium jelezte, hogy Abou El Moundhir az egyik „legveszélyesebb terrorista” volt az országban, aki embereivel több tucat támadást hajtott már végre. A titkos katonai akcióban AK-47-es fegyvereket és rengeteg mennyiségű lőszert is lefoglaltak.

A rettegett terrorvezér korábban a Group Islamique Armé (GIA) tagja volt, amely 1991-ben kirobbantotta az algériai polgárháborút. Abou el Moundhir később csatlakozott az al Kaida észak-afrikai szárnyához, az AQIM-hoz, tavaly pedig az Iszlám Államnak fogadott hűséget fegyvereseivel együtt.

Algéria az észak-afrikai térség egyik legstabilabb országa, amelynek sikerült elkerülnie az Arab Tavasz rendszerdöngető hullámát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ország ne lenne kitéve a radikális iszalmisták jelentette veszélynek. Algéria elhagyatott keleti régióiban ugyanis hemzsegnek a különböző radikális csoportok, amelyek rendszeresen hajtanak végre súlyos merényleteket, főként katonák és rendőrök ellen. Az algériai védelmi minisztérium közlése szerint csak tavaly 157 terroristával és 10 terrorvezérrel végeztek különböző katonai akciókban az országban.

kip:middleeastmonitor.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez