Négy hónap után elfogták a párizsi merényletek fő gyanúsítottját

A terror éjszakáját kitervelő Salah Abdeslamot egy rajraütésben sikerült őrizetbe venni Brüsszelben, miután a lábán megsebesítették.

Elkaptuk – jelentette be Theo Francken menekültügyi miniszter. Korábban csak annyit lehetett tudni, hogy délután lövések voltak hallhatóak Brüsszel Molenbeek negyedében, Charles Michel belga kormányfő pedig sürgősen otthagyta az uniós-török csúcsértekezletet. Az egészen estig tartó rajtaütésben három robbanást is lehetett hallani annál az épületnél, amelyen a rendőrök rajtaütöttek, és amelynek egyik lakásában a hírek szerint Abdeslam elbarrikádozta magát.

A most megsebesített és elfogott Abdeslam a fő gyanúsítottja, szervezője a 130 ember életét követelő tavalyi párizsi merényletsorozatnak. Ujjlenyomatát kedden találták meg egy lakásban, amelyet a rendőrség lerohant Brüsszel déli külvárosában, Forestben. Belga ügyészektől mindazonáltal a BBC korábban úgy értesült, hogy ebből még nem lehet tudni, hogy mikor járt ott, az ujjlenyomatokat ugyanis nem tudták dátumhoz kötni. Az akkori rajtaütésben egy algériai férfit, akit szintén kapcsolatba hoztak a párizsi terrortámadásokkal, lelőttek. Ketten viszont el tudtak menekülni, valószínűleg az egyikük a most elfogott támadó volt.

Abdeslam, aki 26 éves, és francia állampolgár, Brüsszelben született, és Molenbeekben élt. A november 13-i támadás után valószínűleg azonnal vissza is tért oda. Azóta nagy erőkkel keresték. Januárban a rendőrök találtak egy bombagyárat Schaerbek kerületben, amiről feltételezték, hogy az egyik rejtekhelye volt. Robbanóanyagok nyomait mutatták ki, három kézzel készült övet is találtak, és ott is ott voltak Abdeslam ujjlenyomatai. A párizsi merényletek után nyomban megkezdett embervadászat azonban az ő esetében nem vezetett eredményre. Mostanáig.

A többi gyanúsított többsége vagy a támadások során halt meg, vagy az azokat követő rendőrségi rajtaütésekben.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez