“A jó alvás elérhető álom” – konferencia a Prestige hotelben

Az ötödik kerület szívében, a Prestige Hotelben rendezték meg az Alvás Világnapját és a Sleepfriendly/Alvásbarát Hotel díj átadását. Nem hiába, hiszen az alig egy éve nyílt hotel kapta az elismerést, amiért átlagon felüli élményben részesíti vendégeit.

“Az emberek kétharmada nem alszik jól” – hangzott el rögtön a program elején Dr. Vida Zsuzsanna előadásában. A következő órákban további szakértők meséltek arról, mit művel a nyugati emberrel az alváshiány és mekkora szerepe van a pihentető, valódi alvásnak életünkben.

12874656_1011755402229056_1977201643_o

Dr. Bodizs Róbert előadásából megtudhattuk, hogy az alvás nem olyan egyszerű, mint ahogyan azt gondolnánk. Ugyanis egyszerre sosem alszik az egész agy, csak bizonyos részei. Ez általában a tanulást is segíti, az információt feldolgozó részek “pihenik ki” ilyenkor a fáradalmakat. Ezzel magyarázható az elalvó sofőrök miatti közúti balesetek nagy része is. A hosszú alvásmegvonás következményeként fordul elő, hogy bizonyos agyterületek álomba zuhannak rövid időszakokra, ezáltal a sofőr figyelme kihagy és elveszítheti uralmát a jármű felett.

Dr. Purebl György a modern ember betegségeire hívta fel a figyelmet és rámutatott: mindebben óriási szerepe van a nem megfelelő alvásnak. A cukorbetegség, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, mind visszavezethetőek akár az alvásra is. A kialvatlanság étvágynövekedést eredményez és a fáradtabb ember jobban kívánja a szénhidrát-dús ételeket, ez aztán inzulinrezisztenciához vezethet.

Hallottunk még az alvás és a szerelem, a szexuális élet, a reumatológia, de még a fogászat kapcsolatáról is.

Mivel rengetegen otthon sem figyelnek oda saját alvásidejük kihasználására, nem meglepő, hogy a hotelek sem mindig tesznek eleget annak, hogy igazán teljes pihenésben legyen részünk. A Sleepfriendly, vagy Alvásbarát Hotel díja annak a szállodának jár, amelyik a lehető legtöbbet teszi az utazók kényelméért – alvás közben is.

Idén a budapesti Prestige Hotel és a honulului Halekulani Waikiki kapta a rangos elismerést. Mi kell ahhoz, hogy alvásbarát szállodát működtessünk? A Prestige igazgatója, Gaál Miklós elmondta, már szállodájuk építésének megkezdésekor elkezdték tervezni, hogyan teszik majd tökéletessé a pihenést vendégeik számára. A teljes sötétítésen, a kiváló minőségű matracokon, párnákon és ágykereteken, illetve az antiallergén ágyneműn túl, rengeteg extrával kedveskedtek a szobát használóknak. Elmondása szerint, ők akkor boldogok, ha a vendég el tudja mondani az ott töltött időről: “nagyon jól aludtam, köszönöm.”

12873598_1011755385562391_724652993_o

A díjátadó zsűrijét Niklai Ákos, dr. Kiss Róbert Richard és Németh György képviselte, akik egy hosszú és szigorú lista alapján állították össze a nyerteseket a rengeteg jelöltből.

Németh György arról is beszélt, hogy nem a hotel besorolása, árai, vagy múltja számít, hanem az, valóban a lehető legtöbbet teszi-e vendégei pihenéséért. Így történt, hogy a csupán egy éve nyílt Prestige Hotel Budapest nyerhette el idén a megtisztelő díjat.

Fotók: Papp Gergely

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez