Óriási orosz hagymakupolát raktak az Eiffel-torony mellé

Párizs egyik legelőkelőbb részén, a 7. kerületben épül fel az orosz ortodox kulturális és vallási központ – szóltak a hírek öt évvel ezelőtt. Végéhez közeledik a munka, az egyik hagymakupolát már a helyére is rakták.

Miután egy ortodox pap megáldotta a 9 tonnás és 37 méteres arany kupolát, ráemelték a jelenleg építés alatt álló Szentháromság templom tetejére a francia fővárosban (látható a Russia Today lenti videójában). A tervek szerint még négy fogja követni, míg végül maga Vlagyimir Putyin fel nem avatja az épületet az idén.

Az Eiffel-torony szomszédságában található telek a világörökség része és Oroszország 2010-ben vette meg a francia államtól, a Le Figaro szerint 70 millió euróért. A vásárlás után döntöttek a kulturális-oktatási központ és az ortodox templom felépítéséről.

A Moszkva által kiírt pályázatra 110 terv érkezett, amelyek közül Manuel Nunez Yanowsky orosz-francia csapatáé lett a nyertes. Eszerint a 27 méter magas, középkori jellegű templomnak öt arany hagymakupolája lesz, amelyeket egy lebegő üvegtetőzet fog össze és kapcsol a kulturális központhoz. Az épületegyüttes több mint 30 millió eurós költségét az orosz állam és szponzorok fedezik.

A terv elfogadásakor Párizs polgármestere, Bertrand Delanoe nem repesett az örömtől. Elhamarkodottnak ítélte a döntést és a szerinte kihívó épületegyüttes nem illene a Szajna-partra, amelynek látképét az Eiffel-torony határozza meg.

Mások viszont üdvözlik a projektet, amely egyébként egy 150 fős orosz-francia iskolának is helyet ad. A parlamenti kapcsolatokért felelős államtitkár, Jean-Marie Le Guen például a két ország egyedülálló és történelmi kapcsolatainak megerősítéseként értelmezi az Eiffel-torony melletti új épületegyüttest.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez