Merénylet Maliban

Vélhetően nincs összefüggés az Európai Unió „szívére”, Brüsszelre és a Mali fővárosában, Bamakóban az EU katonai missziójára (EUTM) lecsapó terrortámadások között.

A bamakói szállodát, amelyben az EUTM székel hétfő késő este támadták meg fegyveresek. A terroristák tüzet nyitottak és megpróbáltak behatolni a misszióra. A biztonságiak egyiküket lelőtték, kettőt elfogtak, az EU-s misszió tagjai nem sérültek meg, jelentette be Salif Traoré. Mali belügyminisztere elmondta, a két terrorista kihallgatása folyamatban van, egyelőre nem tudni, mely terrorszervezetnek a tagjai.

Az uniós kirendeltség a mali hadsereg kiképzését végzi, ezért került a terrorszervezetek célkeresztjébe. A székhellyé alakított szálloda az ACI 2000 elnevezésű városrészben található, annak a Radisson Blu luxushotelnek a közvetlen közelében, amelyet tavaly november 20-án megostromoltak a dzsihadisták. Abban a támadásban 20 ember vesztette életét. A novemberi akciót az Iszlám Magreb al-Kaida (AQMI) vállalta magára, és az algériai Mokhtar Belmokhtar által alapított al-Murabitun terrorcsoporttal együtt követte el.

(Forrás:népszava.hu)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez