Míg a világ Brüsszelt siratja, a törökökért miért nem hullanak a könnyek?

Sokaknál elsősorban a francia Le Monde napilap által publikált karikatúra vágta ki a biztosítékot, amit a nemzetközileg is ismert Jean Plantureuv – vagy művésznevén Pantu – készített. A francia karikaturistát a belgák iránt érzett szolidaritás vezette. A rajzzal egyébként nincs különösebb gond, első látásra egyáltalán nem tűnik provokatívnak, mint mondjuk azok, amiket a Charile Hebdo szokott nyilvánosságra hozni. A művész azonban egy valamiről elfeledkezett, amire sokan viszont felfigyeltek.

Köztük Yasmin Ahemd újságíró, aki az egyik cikkében szóvá teszi, hogy miközben a brüsszeli támadások után szolidaritásból a Downing Streeten felhúzták a belga lobogót, és a fél világ nevezetességeit a belga nemzeti színekkel világították ki, a törökországi merényleteket követően ez az együttérzés és szolidaritás miért maradt el?

Azóta a karikatúrát kiegészítették, és feltüntették rajta a legutóbb négy merénylet dátumát is, amit Törökországban követtek el a terroristák. Ezek közül három idén történt – a legutóbbi pedig négy nappal a brüsszeli támadások előtt.

sdwewe
HA minden igaz, a módosított változata Pantu karikatúrájának a Turkey_Pics Twitteren jelent meg először. Feltehetően ők készítették.

Törökországban 2015. október 10-én több mint 100-an haltak meg, amikor az Iszlám Állam öngyilkos merénylői fiatalokra csaptak le a török fővárosban. Az idén február 17-én pedig 28-an vesztették életüket és 61-en megsérültek, amikor egy autóba rejtett pokolgép robbant fel, szintén Ankarában. Március 13-án ismét robbantás volt a török fővárosban, amiben 37-en haltak meg és 125-en sérültek meg. Múlt héten pedig 5-en vesztették életüket és 30-an megsebesültek, amikor Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában követtek el merényletet.

hdw

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez