Szerencse, hogy nem robbant fel a teherautó – uniós katonai szakértőt kérdeztünk Nizzáról

A tegnapi nizzai a harmadik terrortámadás volt Franciaországban 2015 januárja óta. Hogy rohanhatott a tömegbe egy teherautó a tengerparti sétányon, miközben a legmagasabb terrorkészültség van érvényben? – Török E. László uniós katonai szakértőt telefonon kérdeztük.

Különböző biztonsági előkészületeket tesznek a nemzeti ünnepek tűzijátékain. Ez tegnap éjjel Nizzában is így volt. Hogy tudott mégis bejutni a teherautó az ünneplőkkel teli sétányra?

– A tömegrendezvényeken nem betonfallal, hanem kordonokkal biztosítják a helyszínt, ahogy a követségeket, laktanyákat vagy szállodákat is védik a terrorveszélyes területeken. Ráadásul Nizzában, a hosszú tengerparton ezt nem is nagyon lehetett volna másképp megoldani. A rácsokon egy nagy sebességgel közlekedő, nagy önsúlyú teherautó amúgy is könnyedén át tud jutni. Sokkal fontosabb Francois Hollande tegnapi ünnepi bejelentése, hogy július 26-án feloldják a novemberi terrortámadások után kihirdetett szükségállapotot. Úgy tűnik, hogy az ünnepi tömegrendezvények közül csak a párizsit biztosították kellően, a kisebb városokra nem fordítottak akkora figyelmet. Természetesen a nizzai eset után megváltoztatták a döntést és további három hónapra marad a szükségállapot.

A vasárnap véget érő foci Eb után büszkélkedtek a francia politikusok, mennyire jó munkát végeztek, kiállták a terrorfenyegetettség próbáját. Ezzel párhuzamosan viszont olyan hírek jelentek meg, hogy az Iszlám Állam 4-500 emberét telepítette Franciaországba, és hogy gyakorlatilag bárhol, bármikor robbanthatnak úgy, ahogy a Közel-Keleten. A tegnapi nizzai esettel ez kezdődött el?

– Az elmúlt időszak támadásaival egyértelműen Franciaországnak üzennek a terroristák az arab világban és Afrikában betöltött szerepe miatt. Én két hétig kint voltam az Eb-n és azt mondom, hogy csak a szerencsének köszönhető, hogy ott semmi baj nem történt. Nagyon gyenge lábakon állt a biztonsági ellenőrzés. Például könnyedén lehetett pirotechnikát bevinni a stadionokba, és odabent a szurkolók oda ültek, ahová akartak, szabadon mozoghattak. Nem álltak a helyzet magaslatán a francia hatóságok. Párizs után Dél-Franciaországban él a legnagyobb arab származású kolónia, amit az Eb-helyszínek kockázatbesorolásánál is figyelembe vettek. Ezért Marseille-ben valószínűsítették a támadás lehetőségét, de Nizzában is játszottak mérkőzéseket. És azt se felejtsük el, hogy ha az a nizzai teherautó felrobban, akkor 84-nél sokkal több áldozatot szedett volna.

Ma reggeli nyilatkozatában a francia belügyminiszter, Manuel Valls háborúról beszélt. Igaza van?

– Ma reggel ennek a belügyminiszternek le kellett volna mondania. Nem lehet megmagyarázni, hogy egy ilyen eset megtörténhet. Szükségállapot van 8 hónapja, minden tömegrendezvényt kiemelten kell kezelni. Ha a Cannes-i Filmfesztivált és a Monte Carlói Nagydíjat megfelelően tudták biztosítani, akkor nonszensz, hogy a tegnapi támadás megtörténhetett. Itt most nem a francia rendőrségről és a csendőrségről van szó. A terrorizmus ellen a titkosszolgálatoknak kell felvenniük a harcot. Az ő feladatuk ezeket az embereket hatékony ellenőrzés alatt tartani. Akkor is, ha sok a gyanúsított, akkor is, ha az Eb miatt nagyon leterheltek. Ráadásul a parlament jóváhagyásával minden jogosítványuk megvan a megfigyelésekre és a lehallgatásokra. Amíg a külföldi szolgálatok figyelmeztetéseit ellenőrzés nélkül hagynak, komoly hibákat vétenek, addig nem fognak tudni előrelépni.

Kép: Nizza (Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez