Terrortámadást tervez Üzbegisztán ellen az Iszlám Állam?

A közép-ázsiai állam titkosszolgálatai szerint tavasszal terrortámadásokat szervezhetnek az országban a dzsihádisták. Míg egyes források már a harcosok gyülekezéséről beszélnek az üzbég-afgán határon, a szakértő azonban kételkedik.

Üzbegisztán Nemzeti Biztonsági Tanácsa (SzNB) olyan információkat szerzett, amelyek szerint az Iszlám Állam terrortámadásokra készül az országban tavasszal. „Komolyan feltételezzük, hogy az Iszlám Állam tavaly Üzbegisztánban elfogott tagjainak tevékenysége nem korlátozódik csupán a toborzásra. Egy sor terrorista akciót készítettek elő 2015 tavaszára Üzbegisztán területén, és mi éppen emiatt erősítjük az országhatár védelmét” – idézte az SzNB egyik tisztjét a stanrdar.com mai cikke.

Aliser Hamdamov, az SzNB elemzője elmondta, hogy az Iszlám Állam mellett az ópiumkereskedelem és a márciusi elnökválasztások miatt is fokozottan figyelik az üzbég határokat. Ugyanakkor azokra a titkosszolgálati értesülésekre is felhívta a figyelmet, amelyek szerint az Üzbegisztán Iszlám Mozgalma és az Iszlám Állam tavaly novemberben és decemberben letartóztatott tagjai még 2013-ban kaptak kiképzést Pakisztánban, ahonnan visszatérve próbáltak új tagokat beszervezni a dzsihádista terrorszervezet soraiba.

Bruce Pannier, a Szabad Európa Rádió közép-ázsiai szakértője viszont óvatosabban viszonyul a lehetséges tavaszi terrortámadásokkal kapcsolatos információkhoz. Szerinte ugyanis bár valószínűsíthető, hogy az Üzbegisztán Iszlám Mozgalmának néhány csoportja együttműködik az Iszlám Állammal, de szoros kapcsolat aligha van közöttük. Valamint azért is kételkedik, mert a taskenti vezetés előszeretettel használta megfélemlítésre a külföldről érkező támadásokról szóló híreszteléseket az elmúlt 15 évben.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez