Őrizetbevételek: az Iszlám Állam robbantott Jakartában

Az indonéz hatóságok őrizetbe vettek pénteken három embert, akikről azt gyanítják, hogy kapcsolatban állnak az előző napi jakartai terrortámadással.

A rendőrség szóvivője közölte: az öt támadóból négyet sikerült már azonosítani, de személyazonosságukat nem hozták nyilvánosságra. Anton Charliyan indonéz rendőrségi szóvivő ismertette, hogy két támadót már korábban is elítéltek terrorizmus miatt.

Az egyik támadó lakásán megtalálták a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet zászlaját. A dzsihadista szervezet már csütörtökön jelentkezett a támadás elkövetőjeként. Ez komoly fejtörést okozhat az indonéz hatóságoknak, akik eddig úgy tudták, hogy a szervezetnek vannak ugyan szimpatizánsai az országban, de ilyen támadás végrehajtására képes, aktív terrorista sejtről nem volt tudomásuk.

Indonéziában az elmúlt években sikerült felszámolni a Jemaah Islamiyah terrorszervezetet, amely korábban több robbantásos merényletet hajtott végre. Szakértők szerint az ő szimpatizánsaik csatlakoznak most az IÁ-hoz. Indonézia néhány százra teszi azon állampolgárainak a számát, akik a Közel-Keletre utaztak, hogy a dzsihadisták soraiban harcoljanak, és közülük páran vissza is tértek.

A rendőrség úgy véli, hogy egy Szíriában lévő indonéz szélsőséges, Barum Naim állhat a jakartai merényletek mögött.

A pénteki őrizetbe vételekről annyit közöltek, hogy Jakarta Depok nevű külvárosában fogták el a három gyanúsítottat egy hajnali rajtaütésben.

Csütörtökön öt támadó robbantott és nyitott tüzet az indonéz főváros központjában. Két emberrel, egy indonézzel és egy kanadaival végeztek, a terroristák mind meghaltak. Volt, aki magát robbantotta fel, és volt, akit a rendőrök lőttek agyon.

A rendőrséget a történtek miatt a legmagasabb készültségi fokozatba helyezték. A francia hírügynökség emellett arról számolt be, hogy Jakarta utcáin a katonaság is megjelent.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez