Kerry szerint a világ nem érti, mi folyik az Egyesült Államokban

A világ vezető politikusait elképeszti az amerikai választási kampány hangneme – jelentette ki egy televíziós interjúban John Kerry amerikai külügyminiszter, aki az elmúlt napokban szerzett személyes tapasztalatait osztotta meg.

John Kerry a CBS televíziónak nyilatkozva hangoztatta: “Bárhová megyek, bármelyik vezetővel találkozom, mindenki mindenütt azt kérdezi, hogy mi történik Amerikában. Nem hisznek a szemüknek. Azt hiszem, korrekten fogalmazok, ha azt mondom: sokkolja őket” – mondta Kerry.

Az amerikai diplomácia irányítója az elmúlt napokban Moszkvában és Brüsszelben járt, és állítása szerint a külföldi vezető politikusokat a republikánus párt elnökjelölt-aspiránsainak vitái és állásfoglalásai képesztik el. Ezzel összefüggésben idézte a milliárdos üzletemberből politikussá lett Donald Trump kijelentéseit, amelyek szerint átmenetileg meg kellene tiltani muszlim vallású emberek beutazását az Egyesült Államokba.

Idézte Ted Cruz texasi szenátort is, aki a brüsszeli merényletek után azt javasolta, hogy az Egyesült Államokban a muszlimok lakta negyedekben megerősített járőrszolgálatra lenne szükség “a muszlimok radikalizálódásának megelőzése érdekében”.

Kerry szerint ez a retorika külföldön megingatja az Egyesült Államokba vetett hitet és bizalmat, “kínos az egész ország számára”.

Obama elnök hétfő este egy újságíróknak rendezett díszvacsorán azt mondta: “Nem mintha a világban másutt nem fordulna elő, hogy politikusok őrültségeket beszélnek, csakhogy az Egyesült Államokról azt gondolják, hogy ez nem az az ország, ahol teljesen őrülten is lehet politizálni”.

Forrás:MTI

Kép. MTIEPA/MICHAEL REYNOLDS

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez