Moszkva: tényleg voltak orosz katonák Palmüra ostrománál

A katonai tanácsadók a szíriai kormányerők szárazföldi támadását segítették, amelynek során több mint 4 ezer iszlamista harcossal, és 100-nál is több tüzérségi eszközzel vették fel a harcot a szíriai kormányhadsereg katonái és az őket segítő szíriai és külföldi milíciák harcosai.

Csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkar operatív főosztályának elmondta: az Iszlám Állam az általa elfoglalt és megerősített szíriai város környékén több mint 4 ezer harcost, legkevesebb 25 tankot és páncélozott harci járművet, több mint 20 hagyományos és rakétatüzérségi egységet, több mint 40 aknavetőt, mintegy 100 páncéltörő rendszert, több mint 50, nehézfegyverekkel felszerelt terepjárót vont össze.

Ezeket az erőket kiegészítette a valamint tíznél több, robbanóanyaggal megrakott és öngyilkos támadásra kész gépkocsivezető által irányított teherautót vont össze.

Az ostromról Rudszkoj elmondta, hogy az orosz légierő által támogatott szíriai katonai és felkelő egységek támadása március 6-án kezdődött.

Ennek során először elvágták a városhoz vezető útvonalakat; a hadművelet első két napja alatt az orosz harci repülők megsemmisítették az Iszlám Állam csaknem összes harcálláspontját.

A szíriaiak március 23-án megkezdték a Palmüra környékét uraló magaslatok közvetlen ostromát, és 27-én reggelre ellenőrzésük alá vonták a várost. A további ellenállás gócait két nap alatt elfojtották, a városból kitöréssel próbálkozó IÁ-fegyveresek csoportjait pedig orosz légicsapások semmisítették meg.

A tábornok stratégiai jelentőségűnek nevezte Palmüra felszabadítását. Elmondta továbbá, hogy Homsz, Hama és Aleppó tartomány területének nagy részén megszűntek a harci cselekmények. Szavai szerint az ellenzéki csoportosulásokkal megkötött fegyverszünet lehetővé tette a szíriai kormánycsapatok számára, hogy erőiket az Iszlám Állam és az an-Nuszra Front fegyvereseire összpontosítsák.

Forrás:MTI

Kép:MTI

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez