Kétezer katonával indít Oroszország Szíriában

Moszkva 2 ezer katonát telepít új szíriai légitámaszpontjára, Latakia szomszédságában. Ez azonban csak az első fázis – mondta a Kreml egyik tanácsadója.

Az elsőként küldendő 2 ezres kontingenst harci gépek személyzete, mérnökök és a légibázis védelmét ellátó egységek alkotják – tudta meg a Financial Times egy másik forrásból. Azt azonban egyikük sem árulta el, hogy orosz föld-levegő rakéták is érkeznek-e Szíriába, ahogy ezt Washington korábban állította. Viszont az ilyen harcászati eszközök minden légitámaszpont esetében a védelem alapvető eszközei – mondják orosz és nyugati katonai szakértők.

Az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalíció attól tart, hogy Oroszország katonai részvétele kiszélesítheti a véres polgárháborút Szíriában, és azzal a kockázattal jár, hogy az oroszok összecsapásba keveredhetnek más, Szíriában aktív erőkkel. A friss információk aligha oszlatják el ezt az aggodalmukat.

Tegnap egy moszkvai illetékes álságosnak nevezte Kerry amerikai külügyminiszter megjegyzését, miszerint az orosz vadászgépek és föld-levegő rakéták megjelenése Szíriában komoly kérdéseket vet fel, hiszen ezeknek kevés hasznát lehet venni a dzsihádista csoportok, köztük az Iszlám Állam elleni harcban, amit Moszkva indokként hoz fel növekvő szíriai katonai jelenlétére. Mindenki tudja, hogy ilyen eszközökre szükség van, ha valaki légi bázist épít, semmi értelme emiatt kételkedni az orosz szándékokban – mondta a moszkvai tisztségviselő.

Tegnap Netanjahu izraeli kormányfő is felvetette az orosz fővárosban azt az aggodalmát Putyin elnöknek, hogy a növekvő orosz katonai jelenlét tovább bonyolíthatja a helyzetet Szíriában. A találkozó után azt mondta izraeli újságíróknak: megállapodtak abban, hogy koordinálni fogják a két ország katonai akcióit Szíriában, és azt is megbeszélték, miként tudnák elejét venni annak, hogy az izraelik és az oroszok véletlenül egymásra nyissanak tüzet.

Benjamin Netanjahu megismételte azt az aggodalmát is, hogy a korszerű orosz haditechnika a Hezbollah kezére kerülhet – az Irán által támogatott és Szíriában Aszad elnök oldalán harcoló militáns szervezet már többször rakétázta Izraelt, és Izrael a hírek szerint több légicsapást is végrehajtott szíriai területen a Hezbollah feltételezett bázisai és konvojai llen, jóllehet ezeket hivatalosan nem ismerte be. Vlagyimir Putyin azt válaszolta, hogy Oroszország mindig felelősségteljesen fog viselkedni Szíriában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez