Sírnak a japánok a munkahelyen

Majdnem minden negyedik felnőtt japán elismeri, hogy sírt már az iroda mosdójában – derül ki egy új felmérésből.

Nem titok, hogy a japánok rengeteget dolgoznak. Nem számít, hogy valaki mennyire elkötelezett a munkája iránt, mindenkinek vannak érzelmi töréspontjai, az ügyfelek vagy a főnök okozta nyomás olykor elviselhetetlen. Ezen a héten egy internetes portál, a MyNavi felmérést végzett: 405 felnőtt férfit és nőt kérdeztek meg arról, előfordult-e olyan, hogy az iroda mosdójában sírtak munkaidő alatt? A válasz meglepő: szinte minden negyedik ember, azaz 24,9 százalék mondta, hogy megtette, legalább egyszer.

A legfőbb ok egyébként, ahogy az jósolható volt, a főnök.

„A főnököm azt mondja, csináljak valamit, aztán később új feladatot bíz rám, majd engem okol, ha nem végzem el azt, amit kért” – mondta az egyik 39 éves nő.

A pityergést azonban nem minden esetben külső hatás váltja ki.

„Sírtam, mert nagyon ideges lettem, mikor valami nem sikerült” – mondta egy 40 éves férfi, aki az autóiparban dolgozik.
Hasonlókképpen egy 40 éves nő nem azért fakadt sírva, mert valaki kiabált vele, vagy bírálta a munkáját, hanem mert egyszerűen szégyellte magát, miután problémát okozott a munkatársainak és a cégnek. Hibázott, és nem tudta maga kijavítani.

Miközben azonban megdöbbentőnek tűnik a munkahelyen sírók magas aránya, ez nem annyira meglepő dolog Japánban. Amerikában például valószínűleg kevésbé sírnak egy munkahelyen, de a japánok gyakorlatilag egy életet is ledolgozhatnak egy cégnél anélkül, hogy egy alkalommal is visszaszólnának a főnöknek, munkatársaknak, vagy megvédenék saját érdekeiket. Hasonlóképpen a munkahelyi rongálás vagy egy-egy holmi ellopása talán segít kiengedni a gőzt más országokban, ám Japánban a sírás lehet az egyetlen formája az érzelmi kitörésnek.

Továbbá a sírás tulajdonképpen nem számít annyira negatív dolognak, mint máshol a világban. Színészek és sportolók például rendszeresen sírnak nyilvánosan, mikor bejelentik a visszavonulásukat, ez még a férfiakra is jellemző. De a legkeményebb animehősök is könnyeket ejtenek néha.
cw-3
Több válaszadó egyébként azt mondja: nem feltétlenül azért sír, mert valami rossz dolog történt, hanem azért, mert kedves szavakat kapott, vagy valamiért meghatódott.

Bizonyára nem a japánok az egyetlenek, akik a munkahelyükön sírva tudnak fakadni, mindenesetre ők nem szégyellik talán annyira, mint mi.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez