Facebookon árulják a fegyvereket Líbiában, légvédelmi ágyú is kapható

Dinamikusan fejlődő üzletág az illegális fegyverkereskedelem Líbiában, ahol szinte bárki vásárolhat magának pisztolyt, gránátot, gépfegyvert és hozzá való töltényeket az interneten.

Az Armament Reserch Services (ARES) 18 hónapon át gyűjtött információkat és adatokat a líbiai fegyverkereskedelemről és arról is, hogy miként lehet fegyverekhez jutni. Az összegyűjtött információkból és adatokból végül a Small Army Survey készített jelentést, amelyből kiderült, hogy Líbiában szinte bárki vásárolhat magának fegyvert az internetes közösségi oldalakon, főleg a Facebookon.

Annak ellenére, hogy az amerikai székhelyű Facebook nem engedélyezi a felületen fegyverkereskedelmet, a felhasználók könnyedén tudják értékesíteni fegyvereiket úgy, hogy még képet is posztolnak róluk. Ezt úgy tudják elérni, hogy zárt csoportban bonyolítják le a hirdetéseket, az érdeklődők és a potenciális vevők pedig magánüzenetben vagy telefonon veszik fel a kapcsolatot a kereskedővel.

A fegyvereket elsősorban 20-as, 30-as éveiben járó fiatalok árulják, a vevők pedig rendszerint valamelyik harcoló milícia emberei. Az üzletek jelentős részét a nagyvárosokban, Tripoliban és Bengáziban bonyolítják le. Egy zárt Facebook-csoportban több százan, sőt ezren is vannak. A felmérésből kiderült, hogy 400 és 15 ezer között mozog azoknak a száma, akik tagjai egy ilyen csoportnak, amelyen keresztül bármilyen fegyvert megvásárolhatnak. Ezeknek a csoportoknak a többsége egyébként hosszú hónapok óta üzemel anélkül, hogy a Facebooknak tudomása lenne a létezésükről.

lib0

A Facebook ezért közleményben tudatta, hogy minden fegyverhirdetést és vásárlást szigorúan tilt, és minden esetben letiltja azokat, ha tudomást szerez róla, hogy a felületén bonyolítanak le ilyen üzleteket. A Facebook azért arra kéri a felhasználókat, hogy azonnal értesítsék őket, ha találnak ilyen hirdetéseket és csoportokat.

A jelentésből azonban az is kiderült, hogy nemcsak a Facebookon, hanem az Instagramon, a Telegramon és a WhatsAppon keresztül is hozzá lehet jutni fegyverekhez. Pisztolyok és gépfegyverek iránt érdeklődnek a legtöbben, ezek darabját körülbelül 900 és 1300 dollár között lehet megvásárolni. De ennél szofisztikáltabb, komoly fegyvereket is lehet venni, ami komoly aggodalommal tölti el a kutatókat. Az ARES ugyanis jelezte, hogy nem csak a milíciák, hanem a terrorszervezetek is könnyen hozzájuthatnak komolyabb fegyverekhez, például aknavetőkhöz, vállról indítható rakétákhoz, robbanóanyagokhoz és sok máshoz, amelyekkel terrorcselekményeket hajthatnak végre. A kutatók olyan hirdetéssel is találkoztak, ahol egy komplett légvédelmi ágyút akartak eladni, amit egy platós kocsira is fel lehetett szerelni. Ennek a kikiáltási ára körülbelül 62 ezer dollár volt.

lib5

Líbiában 2011-ben robbant ki a polgárháború, miután megbuktatták és megölték Moammer Kadhafi diktátort, aki 40 évig irányította az országot. Az észak-afrikai ország azóta romokban van és több részre szakadt. Különböző milíciák harcolnak egymás ellen, és az Iszlám Állam is megjelent az országban, komoly veszélyt jelentve. A felkelés kitörésekor a lázadók gyakorlatilag kifosztották a líbiai hadsereg raktárait, a legtöbb fegyver innen származik. Kadhafi 40 éves uralma alatt becslések szerint 30 milliárd dollárt költött különböző fegyverek beszerzésére.

lib3

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez