Vegyi fegyvereket vetettek be Ukrajnában?

Vasárnap az ukrán hadvezetés a minszki tűzszüneti egyezményben tiltott nehézfegyverzet újra bevetésével vádolta meg a szeparatistákat, hétfőn egy magas rangú donyecki tisztségviselő már egyenesen vegyi fegyver használatával vádolta meg Kijevet.

A kelet-ukrajnai polgárháború mellett a propagandaháború is folytatódik Ukrajnában, a felek továbbra is egymást vádolják azért, hogy a tűzszünet csak papíron létezik. Hétfőn Szergej Samberlin az úgynevezett Donyecki Népköztársaság (DNK) belügyminiszter-helyettese azzal vádolta meg az ukrán hadsereg erőit, hogy vegyi bombát használtak a donyecki Szemenovka település bombázásakor.

A Szputnyik orosz hírügynökség beszámolója szerint a donyecki vezető állítja, hogy a település több lakót mérgezte meg a vegyi anyag, őket jelenleg kórházban ápolják. Samberlin közlése szerint a vegyi bombák helyenként másfél méteres lyukakat vágtak az aszfaltba is, felégették az utakat.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nemrég már jelezve Moszkva „aggodalmát” amiatt, hogy hírek szerint az ukrán erők tiltott, fürtös bombákat vetettek be. A szakadárok és orosz források nem első alkalommal vádolták meg Kijevet tiltott fegyverek, főképp fürtös bombák bevetésével, ám ezt egyetlen független forrás sem támasztotta alá. Idén február közepén az EBESZ a helyszínen konstatálta a fürtös bombák nyomait Luhanszkban, de csak a bevetés tényét tudta megállapítani, azt, hogy melyik fél követte el, azt nem.

A luhanszki tagadhatatlan eset kapcsán is mindkét fél a másikat vádolja. A tegnapi donyecki bejelentésre, a vegyi bomba használatra egyelőre nem reagált a kijevi hadvezetés.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez