Egy lépés előre, egy hátra – visszafoglalta az Iszlám Állam az utánpótlási útvonalát

Visszafoglalta az ISIS Észak-Szíriában azt a várost a Törökországgal közös határ közelében, amelyből a múlt héten szorították ki szíriai felkelők a Szabad Szíriai Hadsereg zászlaja alatt.

A hírt ugyanaz a szervezet jelentette be, amelyik az előző fejleményről is beszámolt: az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja. A dzsihadisták reggel rohanták le El-Rait, intenzív harcok után.

A város azon a stratégiai útvonalon található, amelyen keresztül az Iszlám Állam utánpótlást szállít Aleppóba. Az ISIS még mindig nagy területeket ural Szíria északi részén, de az elmúlt hónapokban sok helyen kényszerítették visszavonulásra a kormányerők, a lázadók vagy a kurd fegyveresek.

Március vége óta a Törökország támogatását élvező lázadócsoportok több mint egy tucat falut hódítottak el a dzsihadistáktól a szíriai-török határ mentén.

Hogy Al-Rait hat környező településsel együtt nem tudták megtartani a lázadók, azt jelenti, hogy lehetetlen tartósan területet nyerni az ISIS-től megfelelő légi támogatás nélkül – mondta a már idézett londoni székhelyű megfigyelő szervezet igazgatója az AFP hírügynökségnek.

Rami Abdul Rahman arról is beszámolt, hogy az Iszlám Állammal rivális dzsihadisták, az al-Kaidához tartozó an-Núszra Front és szövetségesei ma támadásokat indítottak Aleppó, Homa és Latakia tartományokban, és el is foglaltak egy hegyet Latakiában. Egy szíriai katona forrás ugyanakkor azt állítja, hogy sikertelenül támadták a hadsereg állásait Latakiában és Hamában a fegyveres csoportok.

“Ez az az offenzíva, amire már hetekkel ezelőtt figyelmeztetett az an-Núszra” – mondja Rahman. A csoport akkor adott ki fenyegetést, amikor Moszkva bejelentette, hogy kivonja erői nagy részét Szíriából, miután 6 hónapon át bombázta Aszad elnök ellenségeit.

Sem az Iszzlám Állam, sem az an-Núszra nem részese annak a tűzszünetnek, amelyet Moszkva és Washington hozott tető alá, és amelyet február óta túlnyomórészt be is tartanak a kormányerők és a mérsékelt lázadócsoportok.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez