Már hónapokkal űrutazása előtt megírták az első dalt Gagarinról

Pontosan 55 évvel ezelőtt repült első emberként az űrbe Jurij Gagarin. Azóta rengeteg tudóst, konteóhívőt, de még zenészt is megihletett az úttörő űrhajós. Kik és mikor komponáltak Gagarin kedvéért?

Az űrverseny során mindenre kiterjedt a szovjetek figyelme. Még azt is utasításba adta a legfelsőbb vezetés, hogy készüljön dal a küszöbönálló nagy eseményről. Mivel az első embert eredetileg 1960 őszén tervezték kilőni az űrbe, már akkor megrendelték a művet a Vszeszojuznoe Radio-tól. Az ottani szerzőket azonban nem nagyon izgatta a leendő dicsőség, így egy új munkatárs, Vlagyimir Vojnovics vállalta a feladatot. Művét 1961. április 12-én büszkén harsogni is kezdte a rádió: „14 perc a startig”.

A második dal közvetlenül a nagy napon született. Pontosabban azután, hogy a TASZSZ hírügynökség tájékoztatott a sikeres startról. A hír annyira lenyűgözte az éppen ostravai esti koncertjére készülő cseh Gustav Brom Orchestra tagjait, hogy azonnal kottát ragadtak. Sőt, aznap este már a tévé is felvette a „Dobry den, majore Gagarine” című szerzeményt. Azt azonban megakadályozta az eufória, hogy az énekes fejből tudja a szöveget. Ezért a kamera mögé állított tábla segítségével énekelte el.

A történethez hozzátartozik még, hogy az 1968-as prágai tavasz idején a zeneszerző, Jaromir Gnilicka hivatalosan lemondott szerzői jogairól, mert szerinte akkor már teljesen átpolitizálódott az ügy.

Természetesen 1961-ben világszerte több dalt is írtak a szovjet ikonról. Ezek közül az egyik leghíresebb az olasz Johnny Mondo Yuri Rock című száma, amely egyenesen Ádámhoz hasonlította a szovjet űrhajóst.

A feltehetően legszomorúbb Gagarin-dalt Jurij Vizbor írta az űrhajós tragikus repülőbalesetét követő évben, 1969-ben. A híres bárdot meghatotta a pillanat, amikor szomorúan ácsorgott a már múzeumi tárgyként tisztelt dolgozószoba ajtajában: „Gagarin irodájában csönd van”.

Nem sokkal ezután, az 1970-es években az elektronikus zene híres francia úttörője, Jean Michel Jarre is megkomponálta a maga verzióját, a Hey Gagarin-t. Sőt, a millenniumot is ezzel a számmal ünnepelte. 1999. december 31-én a Gízai piramisoknál tartott koncertjén is előadta.

Érdekes módon a Szovjetunió felbomlása óta világszerte rendszeresen előveszik az első űrutazót a zeneszerzők és a dalszövegírók. Magyarországon például 2005-ben írta meg Hello Gagarin, Hello Gagarin című számát a Pannonia Allstars Ska Orchestra. Legutóbb pedig a brit Public Service Broadcasting Gagarin című klipjét nézték meg tömegek, jó másfél évvel ezelőtt.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez