Íme, a 20 milliót érő hányás

Érdemes lenne bálnahányás-vadásznak lenni. Újabb és újabb leletek bukkannak fel, és mindegyikért jól fizetnek.

A legutóbbi bálnahányás Angliában került elő, akárcsak az a darab, amelyért még tavaly szeptemberben fizetett 11 ezer fontot egy árverésen egy franciaországi licitáló. A mostani lelet azonban ennek csaknem az ötszörösét éri. Egészen pontosan 50 ezer fontot, vagyis picivel kevesebb, mint 20 millió forintot.

A bűzlő, kőnek látszó valamire tengerparti sétáján bukkant rá egy pár Lancashire-ben. Először arra gondoltak, hogy rothadó hal miatt kell befogniuk az orrukat, de aztán követték a bűzt, és rátaláltak egy ámbradarabra, közismert nevén bálnahányadékra.

ámbra

Miután már korábban olvasták a neten, hogy ez nagyon drága, és parfümkészítésre (!) használják, becsomagolták egy sálba, és hazavitték. A férfi mérlegre tette a bálnahányást, és kiderült: több, mint másfél kilót nyom. Vagyis körülbelül fele annyit, mint amelyikről még 2013-ban hallott, és amelyet akkor 120 ezer fontra taksáltak. A legnagyobb darabot egyébként Ausztráliában találták 10 éve: az csaknem 15 kilós volt.

A pár most potenciális vevőkkel tárgyal. A bálnahányást, vagyis az ámbrát lebegő aranynak is hívják. Évek kellenek a szürke bélváladék kifejlődéséhez, melynek az a funkciója, hogy megvédje a cetet a lenyelt éles és kemény tárgyak kellemetlen hatásaitól. Az állat aztán egy idő után kiöklendi, és újabb évekig hányódik az óceánokon, míg a víz végre a partra mossa, és a nap sima, szürke, viaszos kővé szárítja.

De ha tényleg bányahányadék-vadászatra adnánk a fejünket, nem árt sietni. A tudósok már jó ideje dolgoznak azon, hogy a méregdrága ámbrát kiváltsák más anyagokkal a luxusparfümök készítésénél. Például balzsamfenyő-kivonattal.

 

(Visited 13 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez