Azték templomra építettek a spanyol hódítók

Mexikói régészek azték templom maradványaira bukkantak egy spanyol hódítás korában épült templom romjai alatt, miközben a hódítókkal érkező első katolikus papok egyikének padlóba süllyesztett síremlékét vizsgálták.

A felfedezés alátámasztja a feltételezést, miszerint a 16. századi spanyol hódítók megérkezésük első éveiben az azték főváros templomai fölé emelték sajátjaikat.

A régészek az első mexikóvárosi katedrális helyszínén kutattak, amelyet később, 1620-ban egy alig másfél kilométerrel arrébb épített új váltott fel.

A régi katedrális padlójába süllyesztett, két méter hosszú síremléket vizsgálva fedezték fel, hogy padlója egy egykori azték templomhoz tartozott, erre építették rá a katolikus templomot. A spanyolok csupán egy vékony mészréteggel fedték be az eredeti padozatot.

“A spanyolok, Hernán Cortés és követői felhasználták a hódítás előtti struktúrákat, templomokat, alapozásokat, padlókat. Még a falakat is megtartották, egyszerre nem tudtak mindent lerombolni” – fejtette ki Raul Barrera, a mexikói antropológiai és történelmi intézet tudósa.

A katolikus pap nevét – Miguel de Palomares – a padlóba süllyesztett kő síremlékbe faragva találták meg. Feltárása a következő hetekben folytatódik, a régészek remélik, hogy megtalálják maradványait, amikor fölemelik a sírboltot takaró kőlapot. De Palomares 1542-ben hunyt el, tekintélyes egyházi méltóság volt, az oltár közelében temették el.

Halála után harminc évvel a katedrális már túl kicsinek bizonyult, a közelében kezdték el építeni az újat 1573-ban, amely 1620-ra lett kész. Ekkor a régi templomot lerombolták, és feledésbe is merült az idők során.

Kép: Azték romok (Wikipedia)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez